Doktori Paja Stankov, Lukić, Bačić…

Piše: Dalibor Bubnjević

Statistika je neumoljiva! Najveći broj Banaćana umire od kardiovaskularnih oboljenja. Jedni tvrde da je u pitanju genetika, drugi veći značaj pridaju životnim stilovima (nedovoljno kretanje, jaka hrana, pušenje itd). Uprkos svemu, neko mora da se bavi pacijentima koji se suočavaju sa povišenim pritiskom, tahikardijama/aritmijama, infarktima…
Ovih dana je obeleženo pola veka od osnivanja Koronarne jedinice Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. Vredno pomena je to da su se ovdašnja Kardiologija i ona u Kamenici razvijale paralelno. Tome je umnogome doprineo dr Paja Stankov. Na istom odeljenju je radila i njegova supruga (Milena Stankov, viša medicinska sestra). Sudbina je htela da i naredna generacija porodice Stankov bude posvećena srcu. Sanvila Stankov, kćerka dr Paje, danas je uspešan kardiolog u Beogradu.
Koronarna jedinica u Zrenjaninu je izrodila brojne kvalitetne kadrove koji danas razvijaju privatnu praksu. Rad doktora Slavenke Petković Ćurić i Miroslava Radovića prepoznat je i van granica našeg regiona.
Zrenjanince treba da ohrabri činjenica da su u Bolnici i dalje dr Uroš Bačić i dr Jelena Lukić Petrov. Njihova posvećenost je za svaku pohvalu, baš kao i odnos prema pacijentima.