DOM ZDRAVLJA DOBIO 4.600 DOZA VAKCINA PROTIV GRIPA: Treba se javiti izabranom lekaru

Vakcine protiv sezonskog gripa Influvac tetra” stigle su u zrenjaninski Dom zdravlja Dr Boško Vrebalov” i odmah su raspodeljene gradskim i seoskim ambulantama, navodi se na sajtu ove zdravstvene ustanove. Ukupan broj prispelih doza je 4.600. Vakcina odgovara preporuci Svetske zdravstvene organizacije (za severnu hemisferu) i preporuci Evropske unije za sezonu 2019/2020.

Ova vakcina, po programu Ministarstva zdravlja, preporučuje se osobama sa hroničnim poremećajem plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (posebno onima obolelim od šećerne bolesti), zatim osobama sa oboljenjima bubrega, kao i onima sa oslabljenim imunitetom. Preporuka Ministarstva je da vakcinu prime i građani smešteni u gerontološkim centrima, kao i osobe zaposlene i smeštene u ustanovama zdravstvene zaštite, svi stariji od 65 godina i oni koji su zaposleni u javnim službama koje su u riziku. Trudnice i gojazne osobe takođe spadaju u grupu kojima je preporučeno da prime ovu vakcinu.

Vreme potrebno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon primanja cepiva.

Svi koji spadaju u rizične grupe ili žele da se vakcinišu mogu se javiti svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti koji će ih uputiti u dalju proceduru.

L.Z.