„Dosije iks“ banatske privrede…

Piše: Dalibor Bubnjević

 

Ovdašnja ekonomija suočava se ovih meseci sa brojnim paranormalnim fenomenima! Zato se može dogoditi da se uskoro zbilja koju preživljavamo, nađe u nekoj od novih epizoda serijala „Dosije iks“. Otuda, nemojte se iznenaditi ako u svom komšiliku uskoro vidite Moldera Foksa i Dejnu Skali.
Epidemija natprirodnih pojava najpre je zadesila opštinu Žitište. Preko noći je privredni gigant postao blaženo počivši. Međutim, iz nepoznatog pravca pojavili su se spasitelji koji su se odazivali na poziv – „BG Mibras“. Građani su u njih gledali kao u mesiju! Vremenom je entuzijazam splasnuo, a radnicima su počele da kasne plate. Ubrzo su pojedini zaposleni nestajali baš kao i stiropor na farmi u Torku. Na koncu, fabrika je danas prazna. Nikog više nema – ni mesije, niti uposlenika?!
Zla kob se, potom, proširila i na centar komune! Ugledna fabrika („Radijator“) najpre je izgorela, a potom je preko noći menjala čelne ljude. Prvo su to bili naši susjedi, potom potomci naših bližnjih iz uglednih porodica, a danas više niko ne sme da pita za ime pročelnika! Naročito čudi okolnost što je sedište preduzeća, u toku postupka pred Privrednim sudom, pod nerazjašnjenim okolnostima prebačeno u Beograd.
Slična sudbina zadesila je i brodogradilište
kod Perleza. Pitamo se šta je sledeće, jer „istina je tamo negde“…