DR GORAN KVRGIĆ, DEKAN FAKULETA ZA MENADžMENT O PLANOVIMA U NAŠEM GRADU

Posle politike u Komitetu – nauka

Duže od pola veka najpoznatija zgrada u samom centru, u narodu poznata kao Komitet, bila je u središtu političkih zbivanja u Zrenjaninu i ovom delu Banata. Tu su godinama, čak i decenijama „stolovali” komunisti kao i brojne organizacije, Savez omladine, a nešto kasnije SPS, JUL, boračka i invalidska udruženja…
Kako su kroz vreme te nekada poznate poluge vlasti nestajale i slabile, tako je i ovo lepo građevinsko zdanje propadalo, da bi poslednjih godina Komitet postao ruglo grada o kome niko nije vodio računa.
Na svu sreću ta agonija propadanja prekinuta je prošle godine i to zahvaljujući Fakultetu za menadžment (FAM) iz Sremskih Karlovaca koji je postigao dogovor da ovaj objekat uzme u zakup. O tome, kao i o drugim aktuelnim temama iz oblasti rada i naučnih aktivnosti razgovaramo sa dr Goran Kvrgićem, dekanom FAM-a.

Šta Vas je motivisalo da krenete u ostvarivanje ovakvog projekta i šta ste zatekli?
– Već pet godina smo prisutni u Zrenjaninu. Nismo imali adekvatan nastavni prostor i uz dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, brzo smo postigli dogovor da Komitet uzmemo u zakup na pet godina i da izvršimo detaljnu rekonstrukciju. To je bio potpuno uništen objekat od krovne konstrukcije do prizemlja. Pre nego što smo krenuli u posao morali smo iz njega da izbacimo tone i tone šuta i otpada.

Komitet je bio bez električnog osvetljenja, bilo je isključeno vodosnabdevanje, a o grejanju da ne govorimo. Šta je bilo najteže za rešavanje?
– Zgrada nije imala plansko-tehničku dokumentaciju, pa smo to nekako najpre morali rešavati. Zatim, sanacija krova i kompletne stolarije, kao i uređenje unutrašnjeg enterijera iziskivali su veliki rad i ulaganja. Sada posao u prvoj fazi privodimo kraju i verujem da ćemo do kraja ovog meseca osposobiti oko dve hiljade kvadratnih metara prostora.

Gledajući fasadni deo objekta zapažamo da su na prvom spratu ove zgrade radovi zastali. O čemu se radi?
– Jednostavno, taj prvi sprat i nije bio predmet naših ugovorenih obaveza. To bi morala da uradi lokalna vlast sa svojim nadležnim službama. Mi imamo obavezu da izvršimo sanaciju prizemlja objekta, drugog sprata i potkrovlja, što smo i učinili. Očekujemo, dakle, da taj prostor koristimo već od narednog meseca i odmah počinjemo sa drugom fazom rekonstrukcije. Ona se odnosi na adaptaciju bioskopske sale, izgradnju likovne galerije, studentskog kluba i još nekih sadržaja za sve građane. Ovih dana u prizemlju otvaramo salu za plesni studio.

Kako je izgledao početak rada Fakulteta za menadžment, a kako je danas?
– Iduće godine tačno je dvadeset godina kako radimo. Nastava se odvijala u Novom Sadu i bilo je stotinak studenata na osnovnim studijama menadžmentu za medije. Danas imamo daleko širi program, od investicionih sistema, poslovne ekonomije, preko menadžmenta za medije i informacionih sistema. Na master studijama imamo javne nabavke, ekonomiju, medicinu i zdravstvo. Zapošljavamo stotinu naučnih radnika, doktora, profesora koji pružaju izuzetno kvalitetno obrazovanje. S ponosom ističem da u ovom trenutku imamo oko hiljadu upisanih studentata.

Sedište FAM-a je u Sremskim Karlovcima. U tom mestu ispod Fruške Gore podigli ste i prvu pametnu univerzitetsku zgradu u Srbiji. Da li nastavljate sa širenjem nastavne baze u Srbiji?
– Za naš rad i objekat koji je izuzetno funkcionalan u Sremskim Karlovcima dobili smo brojna domaća i međunarodna priznanja. Ceneći ukupne društvene okolnosti i nemogućnost velikog broja studenata da odlaze u veće centre, mi smo se odlučili da fakultet i na ovakav način približimo mlađim ljudima. Zrenjanin je jedna sredina gde ima oko dvadeset hiljada đaka i studenata i s pravom pledira da jednoga dana postane univerzitetski centar. Ovo je naš napor da to podržimo.

Ovih dana aktuelna je tema i oko upisa u škole i odvijanja nastave zbog korona virusa. Kako ste se tu organizovali?
– Sve informacije oko upisa na fakultet dostupne su na našoj internet adresi. Na ovom području studije pohađa oko 200 studenata i iz godine u godinu njihov broj se povećava. Želimo ovde da proširimo i nastavnu bazu, pošto nam je dobro poznato da grad na Begeju raspolaže sa izuzetnim pedagozima i naučnim radnicima koji će uz nove uslove biti u mogućnosti da sa nama sarađuju. Što se tiče nastave u uslovima korone virusa, ni tu prepreka nema. Spremni smo za nastavu po onlajn sistemu koji smo u prethodnom periodu uspešno usavršili i imali zapažene rezultate u svakom ispitnom roku.

 • ZAVIDNA POSLOVNA KARIJERA
  Dr Goran Kvrgić u poslednjih pet godina nalazi se na funkciji dekana FAM-a gde je i redovan profesor iz oblasti finansija. Međutim, on je i pre toga imao zavidnu poslovnu karijeru u Narodnoj banci Srbije gde je proveo 13 godina i to na funkciji direktora sektora za statistiku.
  Dr Kvrgić je u Vladi Srbije dve godine bio zadužen za pregovore sa međunarodnim bankarskim institucijama.
  Želi da kaže da mu je to iskustvo bio od neprocenjivog značaja u daljem radu na naučnom usavršavnju i prenošenju, pre svega finansijskih iskustva na mlađe ljude na Fakultetu koji uspešno vodi.

 

 • FAM U BOTOŠU
  Društvena odgovornost i humanitarne akcije u FAM-u su sastavni deo ove visokoškolske ustanove. Jedan od primera je i selo Botoš. Naime, FK „Omladinac” iz ovog mesta u poslednje tri godine nastupa pod „zastavom” FAM-a. Branislav Lazić, predsednik kluba i zaljubljenik svog rodnog mesta jedostavno je prijateljstvo i druženje sa gospodinom Kvrgićem pretvorio u mnogo više od toga.
  – Mi smo danas u Vojvođanskoj ligi. Da nije bilo dekana Kvrgića i FAM-a, pitanje je da li bi klub i postojao. Imamo i veće ambicije oko rekonstrukcije stadiona i tu očekujemo pomoć FAM-a – kaže Branislav Lazić.

 

 • STIPENDIJE SVAKE GODINE
  Fakultet za menadžment slovi za dobro organizovanu naučnu i stručnu bazu za mlade ljude. Veliki broj svršenih famovaca već se dokazao u praksi i na radu na najodgovornijim mestima u privredi, bankarstvu, prosveti, izdavaštvu, informatici, zdravstvu.
  Fakultet u proseku svake nastavne godine obezbeđuje po deset stipendija za besplatno školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi. U pitanju su uglavnom socijalno ugroženi pojedinci koji na ovakav način jedino mogu nastaviti školovanje. Takvih stipendija na FAM-u dosada je bilo 150!

Nikola Božović