DR IVANA UJFELJAN RISTIĆ, NAČELNICA ODELJENJA ONKOLOGIJE

Za preventivni pregled se uvek nađe termin

Svake godine sve je više obolelih od malignih bolesti, zaključuje se na osnovu podataka Opšte bolnice „Đorđe Joanović”. Lane je bilo otvoreno 467 novih kartona, a ove godine do oktobra 369, navodi dr Ivana Ujfeljan Ristić, načelnica Onkološkog odeljenja u Bolnici. Ona naglašava da ovo nisu najtačnije informacije jer ima pacijenata koji se ne javljaju lekarima.
Prema lokalizaciji, objašnjava dr Ujfeljan Ristić, kod žena su i dalje najčešći karcinomi dojke, a neretko i debelog creva, koji su kod muškaraca učestaliji, uz karcinom prostate. Pri vrhu su i urogenitalni maligniteti. Pored pomenutih, naša sagovornica dodaje i plućne karcinome. Oboleli se javljaju u bolnicu „Dr Vasa Savić”, dok na Onkološkom odeljenju rade korekcije anemije ili terapije bola.

Koliko su važni preventivni pregledi?
– Oktobar jeste mesec borbe protiv karcinoma dojke, ali bi i svakog drugog trebalo voditi računa o preventivnim pregledima i boriti se da se svaka maligna bolest otkrije u najranijoj fazi. Tako se ona najuspešnije tretira i izlečenje je apsolutno moguće. Sada su uvedene nove terapije, postoje mnogi inovativni lekovi, te se pacijenti uspešnije leče. Cilj je da maligne postanu kao svaka druga hronična bolest.
Koliko lekara ima na Odeljenju?
– Nažalost, ostala sam sama i za sada sam jedini internista/onkolog specijalista. Željno iščekujem dr Jovanu Ilić, koja ovog meseca završava specijalizaciju. Moram da pohvalim i petoro naših divnih specijalizanata. Tu su samo povremeno jer su inače na edukacijama na institutima u Novom Sadu i Beogradu. Kada se iškoluju i usavrše, biće to odlična onkološka služba. Vrlo su posvećeni radu na Odeljenju i željni su znanja i sticanja novih iskustava. Mi, koliko nas je u ovom broju, dežuramo od ponedeljka do petka i tu smo za pacijente.
U toku pandemije Vaše Odeljenje je radilo bez prekida. Kakva je sada situacija?
– Upravo tako. Bio je samo smanjen broj redovnih kontrola i to za pacijente koji imaju stabilnu bolest. Naše sestre i specijalizanti, pored sveg posla, radili su i na infektivnom i kovid odeljenju. Što se osoblja tiče, uvek je malo tehničara. Oni su obučeni za davanje hemioterapije, edukovani su za praćenje efekta i ranih nuspojava terapije u toku apliciranja i bez njih ni naš posao ne bi bio uspešan. Stalno su sa pacijentima i u dnevnoj bolnici. Njihov je zadatak da porazgovaraju, saslušaju ih i pruže im sve neophodno.
Šta savetujete Zrenjanincima?
– Ono što je najvažnije, što najmanje košta naše društvo i unapređuje zdravlje sugrađana jesu preventivni pregledi. Moramo osluškivati svoj organizam. Preventivni pregledi su izuzetno važni u porodicama gde ima više obolelih od maligne bolesti. Zaštita od sunca je neizostavna, kao i briga o koži. Tu je i izbegavanje štetnih navika. Žene bi trebalo barem jednom godišnje da urade ginekološke preglede. Za mlađe, koje imaju preko 30 godina, savetuje se da obave ultrazvuk dojki, a za one u menopauzi mamografija. Pozivam sve sugrađanke da se odazovu skriningu.
Znam da će mnogi reći da je teško doći do pregleda, da se dugo čeka i zakazuje, ali ako se radi o preventivi, naći će se uvek termin. Ako je nekome od pacijenata potreban hitan pregled ili adekvatan uput, sigurna sam da će sve kolege izaći u susret. To garantujem za svoje Odeljenje.
Kako je organizovano Vaše Odeljenje?
– Naša služba ima hospitalni deo gde je priključena i jedinica palijativnog zbrinjavanja. Nekada je bila u staroj zgradi hirurgije i brojala je osam postelja. Sada je sve na stacionaru, bez porasta broja kreveta. Ukupno imamo 24 postelje, za sve onkološke pacijente što nije dovoljno. Nije dovoljno ni njih, a ni kadrova. Tu su još i dnevna bolnica i ambulante za preglede i kontrole.

Miroslava Malbaški

Foto: Zoran Međo