KOR BIOPSIJA DOJKE U ZRENJANINSKOJ BOLNICI

Moderni pristup u otkrivanju tumora

Potpuna dijagnostika promena na dojci nedavno je upotpunjena u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Tome je doprinelo uvođenje procedure kor biopsije koju u proteklih nekoliko meseci sprovode radiolozi dr Siniša Milošević, dr Sonja Kunkin i dr Mića Petrovački.
Kako iz Bolnice objašnjavaju, uz pomoć ultrazvuka, mamografa i magnetne rezonance doktori vide promenu, ali ne mogu tačno da utvrde šta je u pitanju. Iz tog razloga pokrenuli su inicijativu uvođenja ove procedure, jer zahvaljujući njoj mogu da dobijaju tačnu dijagnozu.
– Krenuli smo pre nekoliko meseci i do sada smo uradili oko trideset biopsija. Trenutno intervencije radimo dva puta mesečno, a u skladu sa potrebama ćemo širiti dijagnostiku – kaže dr Milošević, načelnik Odeljenja radiologije.

LOKALNA ANESTEZIJA
Prema rečima dr Miloševića onkolog vodi računa o broju pacijentkinja. U dosluhu sa njim, radiolozi organizuju dan kada sprovode biopsiju. Na proceduru se čeka najduže dve nedelje.
– Osim nas radiologa, koji uzimamo uzorke dubljih promena pod ultrazvukom, hirurg dr Marija Đujić vrši biopsiju onih koje mogu da se napipaju – podseća naš sagovornik.

Dr Sonja Kunkin ističe da je primetan veliki porast slučajeva karcinoma dojke, naročito kod mlađih žena. Budući da je u tim trenucima svaki dan važan, pacijentkinjama će sada biti lakše i jednostavnije da dođu do konačne dijagnoze i da krenu sa lečenjem.
– Ovaj pristup u otkrivanju tumora dojke komforniji je i jednostavniji za pacijentkinje. One su proceduru do sada sa uputom zakazivale u Novom Sadu ili išle u privatne klinike – podseća dr Kunkin.

Kako objašnjava, kada na ultrazvučnom pregledu vide promenu za koju se može posumnjati da je maligna, radi se biopsija. U pitanju je minimalno invazivna procedura koja se radi u lokalnoj anesteziji. Nakon što ona počne da deluje, skalpelom se napravi rez kroz koji ulazi igla. Pod kontrolom ultrazvuka dolazi se do promene i uzima nekoliko uzoraka. Rana je jako mala i ne šije se, već se po završetku na nju stavlja hladan oblog.
– Sve se radi u dnevnoj bolnici Odeljenja onkologije, gde se nalaz kasnije preuzima. Pacijentkinje isti dan idu kući, a uzorak se šalje na PH analizu. Ukoliko je promena benigna indikujemo ultrazvučne preglede na šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti od dijagnoze – objašnjava dr Kunkin.

REZULTAT ZA SEDAM DANA
Kako objašnjava dr Ljilja Đurđev, načelnica Odeljenja patologije, nakon biopsije sledi patohistološka analiza uzorka. Njom se utvrđuje da li je reč o benignoj ili malignoj leziji. Ako nalaz pokaže da nije u pitanju dobroćudni tumor, on se šalje na dodatnu obradu na Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Tamo se određuju hormonski receptori.

– Na osnovu rezultata unapred znamo kako ćemo tretirati promenu, tj. da li može odmah da se operiše i koja će terapija biti sprovedena nakon procedure. Ranije smo morali da čekamo da se izvadi tumor kako bismo uradili analizu. Sada pacijentkinja ne ide odmah „na sto”, već se biopsija radi pre operacije – pojašnjava dr Đurđev.
Rezultati biopsije mogu da se podignu u periodu od 7 do 10 dana, a na hormonsku analizu čeka se još nedelju dana.

J. Šormaz

  • PREVENCIJA JE KLJUČNA
    Dr Ljilja Đurđev podseća da je u toku nacionalni skrining za rano otkrivanje karcinoma grlića materice. Ističe da sve žene koje se odazovu pozivu, automatski dobijaju termin za mamografiju i ultrazvuk dojke, ukoliko spadaju u starosno grupu kod koje je neophodno obaviti pregled.
    – U pitanju je ozbiljan benefit preventivnog pregleda. Ranijih godina odziv nije bio adekvatan, zbog toga je potrebno apelovati i približiti ženama prednosti – kaže dr Đurđev.