VIŠEMESEČNO ČEKANJE NA REZULTATE BIOPSIJE

Posla puno, stručnjaka malo

Brigom o reproduktivnom zdravlju i redovnim ginekološkim pregledima (skriningom) na vreme se mogu uočiti i ukloniti promene na grliću materice pre nego što prerastu u rak, ističu stručnjaci. Vođena ovim savetima sugrađanka čije je ime poznato redakciji svake godine odlazi na ginekološki pregled. Poslednji put, zbog promene koju je na tkivu uočio, lekar je uputio u Opštu bolnicu „Đorđe Joanović” na biopsiju. Međutim, od uzimanja uzorka prošlo je osam meseci, a izveštaj lekara još uvek nije dobila.

BEZ INFORMACIJA
– Čekam više od pola godine, zabrinuta sam da rezultat neće biti dobar. Prvi put sam bila na biopsiji pre sedam godina kada su uočene blage promene koje od tada pratim. Na poslednjem pregledu ginekolog mi je rekao da su se proširile. Nije mi svejedno – priča naša sagovornica.
Kako kaže, rezultate biopsije 2016. godine čekala je devet meseci. Ovoga puta, posle tri meseca, odlučila je da podnese žalbu zaštitniku prava pacijenata. Nakon toga, na kućnu adresu stigao joj je izveštaj u kojem se navodi da je Bolnici naloženo da joj se nalaz izda u roku od nedelju dana.
– Rok je istekao krajem decembra, a ja još uvek nemam nikakvu informaciju. Kada sam otišla na šalter da se raspitam, rekli su mi da nalaz nije gotov i da nisam jedina koja čeka – objašnjava ona.
Dodaje da je poseban bezobrazluk to što svi pacijenti mesecima treba da zovu odeljenje i raspituju se da li su rezultati gotovi.

ŠKOLUJE SE KADAR
Kako saznajemo, u Bolnici je trenutno zaposleno dvoje specijalista patologije. Zbog porodiljskog odsustva koleginice, uzorke obrađuje samo jedan. Iz tog razloga je od jula prošle godine angažovan stručnjak iz Novog Sada. Preko Ministarstva zdravlja uspostavljena je i saradnja sa Kliničkim centrom Vojvodine čiji patolozi preuzimaju 300 uzoraka nedeljno.
– Kada smo shvatili da ne možemo da ispratimo tempo biopsija, preduzeli smo neophodne korake kako bismo smanjili čekanje na patohistološke nalaze. Dvoje naših lekara trenutno je na specijalizaciji. Kada patologija bude radila u punom sastavu, uz pomoć sa strane, očekujemo da više ne bude čekanja – kaže dr Igor Kitaresku, direktor Bolnice.
Prema njegovim rečima, kada hirurg napiše da se sumnja na karcinom, nalazi se izdaju urgentno i na njih se čeka oko mesec dana. Ukoliko sumnja ne postoji, čekanja su duža.
U Zrenjaninskoj bolnici uzorci za biopsiju u toku 2022. godine uzeti su od 4.583 pacijenta. Na analizu je poslato više od 20 hiljada uzoraka, a od toga je završeno oko 15 hiljada analiza.
Kako objašnjava direktor, razlog velikog broja uzoraka je taj što zakon propisuje da sve što hirurg odstrani mora da ide na patohistološku analizu. U proteklom periodu iškolovan je tim specijalista i time povećana dinamika hirurških procedura, što je dovelo do skoka broja uzoraka za biopsiju.
– Problem patohistologije u celoj Srbiji je veliki, jer stručnjaka ima jako malo. Odeljenje patologije je stub funkcionisanja, školovanjem kadra problem u našoj bolnici ubrzo će biti rešen – uverava Kitaresku.

J. Šormaz

  • PODRŠKA POSTOJI
    U toku prošle godine zaštitnici prava pacijenata Ivani Popov podneto je 39 prigovora na rad OB „Đorđe Joanović”. Najveći broj odnosio se na nepoštovanje njihovog vremena, nemogućnost zakazivanja pregleda i dobijanja termina.
    Kako objašnjava Popov, zaključak o osnovanosti prigovora donosi se nakon provere činjenica i okolnosti, a sprovođenje odluka kontroliše Republička zdravstvena inspekcija.