ZRENJANINSKA BOLNICA OPREMLJENA VREDNIM UREĐAJEM IZ NOVOG SADA

Prva snimanja očekuju se od sredine septembra

Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović” nedavno je prvi put dobila aparat za magnetnu rezonancu. Stigao je iz Kliničkog centra Vojvodine (KCV), gde je bio u upotrebi, a nadograđen je za buduće korišćenje u Zrenjaninu.
Aparat će biti smešten u novoizgrađeni prostor u okviru zgrade nove bolnice. Radovi za njegovu adaptaciju počeli su još u aprilu ove godine. Do sada se u Bolnici nije obavljala dijagnostika magnetnom rezonancom te su pacijenti upućivani u druge zdravstvene centre.
– Ovo je veliki dan za zrenjaninsko zdravstvo. Očekujemo da će oko 1. septembra svi radovi na objektu biti gotovi, nakon čega sledi dobijanje dozvole za rad. I to će uslediti vrlo brzo. Moje procene su da se između 15. septembra i 1. oktobra mogu odraditi prva snimanja. Ovo je magnet jačine 1,5 tesla koji je unapređen i stavljen u funkciju kod nas – rekao je dr Igor Kitaresku, direktor Opšte bolnice.


Kako kaže, zrenjaninski radiolozi završiće obuku za rad na novom aparatu u Kliničkom centru Vojvodine (KCV). Zatim će uređaj koristiti uz prisustvo stručnjaka iz KCV. Kroz mesec dana bi se osamostalili za rad.
Prema rečima rukovodioca Bolnice, planirano je da se prvo radi snimanje glave, kičme, abdomena i male karlice, što su urgentna područja za ovakvu dijagnostiku. Kasnije bi se proširio spektar pregleda koji ovaj aparat može da uradi.
Po nezvaničnim procenama od pre par godina, u zdravstvenim ustanovama u Srbiji radilo je oko 17 magnetnih rezonanci. U Vojvodini se ovi aparati nalaze samo u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici i Subotici.


– Liste čekanja za magnetnu rezonancu su svuda velike, ali trudićemo se da ih smanjimo na najmanju moguću meru – rekao je Kitaresku.
Takođe je istakao da se bez magnetne rezonance ne može zamisliti današnja neurologija. Ukazuje se da se sve neurološke, cerebrovaskularne i maligne bolesti ne mogu nikako drugačije dijagnostifikovati. On se zahvalio profesoru Zoranu Gojkoviću, pokrajinskom sekretaru za zdravstvo, kao i Editi Stokić iz Kliničkog centra Vojvodine, koji su doprineli da magnet stigne baš u Zrenjanin.
Pored toga, naglasio je da Bolnica trenutno nema kadrovskih problema i da zapošljava dovoljno lekara i medicinskog osoblja.
A. I.

  • LISTE ČEKANjA
    Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, najduže se čeka na pregled glave (od šest meseci do više od godinu dana), kao i za pregled kičmenog stuba. Evidencije iz Kliničkog centra Vojvodine pokazuju da osobe koje su zakazale MR pregled kičmenog stuba u februaru ove godine, na red su došle 16. avgusta. Za snimanje glave čeka se od 11 do dva meseca. Pacijenti iz Subotice koji ovih dana avgusta idu na MR dijagnostiku glave bili su strpljivi od dva do četiri meseca, a za pregled abdomena i male karlice oko dva meseca.
  • DO SADA SAMO KOD PRIVATNIKA
    U Zrenjaninu se pregled magnetnom rezonancom može obaviti samo u jednom privatnom specijalističko-dijagnostičkom MRI centru. U zavisnosti od toga koji deo tela je u pitanju, cene se kreću od 14.500 do 29 hiljada dinara, prenosi list „Danas”. Navode da snimke ove privatne ordinacije čitaju stručnjaci iz Novom Sada.