Dr. Német László SVD megyéspüspök sajtótájékoztatója

Felújítják a zárda épületét

Leánykollégium és a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület egy része kap helyett az egykori zárda épületébe- jelentette be Dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök múlt héten megtartott sajtótájékoztatóján.
Az épület 2010-ben a vagyon-visszaszármaztatást követően a Boldogasszony Iskolanővérek tulajdonába került. A későbbiekben a Magyar Kormány megvásárolta az épületet, és a Nagybecskereki Egyházmegye jegyeztette be az épületet. A nemrégiben megkezdett munkálatokat, valamint az épület teljes felújítását Magyarország kormánya pénzeli. A megvásárlására és a felújítására Magyarország Kormánya 650 millió forintot hagyott jóvá.
A tervek szerint az épület egy részébe a Szathmáry Karolina Leánykollégium költözik be, ahol hatvan leány számára tudnak a nővérek helyett biztosítani. Az épület többi részében a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület helységei lesznek.
A műemlékvédelem alatt álló épületet az eredeti állapotoknak megfelelően újítják fel. Az épületben egy kb. kilencven fő befogadására alkalmas színháztermet alakítanak ki a szükséges kísérő helységekkel (öltözők, mosdók). Az épület akadálymentes megközelítése és használata céljából az udvari rész felöl egy felvonót építenének meg.
Az udvari rész jó akusztikáját kihasználva, egy nyári nyitott színpad kiépítése is a tervek között szerepel.
A munkálatok befejezése a jövő év augusztusára várhatók, tehát akkor szeptembertől már birtokukba vehetik a leánykollégium növendékei a helységeket.
A zárda épülete 1880-ban készült el és akkor kezdte meg működését. Itt ebben az épületben 1944-ig nevelték a nővérek a leányokat, majd az állam elvette azt tőlük. Először kórház, majd árvaház működött az épületben. Az 1959-es évi államosítást követően egy részébe az Egészségügyi Szakközépiskola működött. Ezt az épület szárnyat tatarozzák most, mivel az épület azon részét ahol jelenleg a Vuk Karadžić Általános Iskola működik nem származtatták vissza a nővéreknek.
Az előkészületi munkálatokat a Nagybecskereki Püspökség. A munkálatok második szakaszának koordinálását június 15-étől az erre a célra létrehozott SPES Alapítvány veszi át, aki a későbbiekben az épület kezelője is lesz.