Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke

A járvány áldozataiért mutatott be szentmisét

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) idén a nagyböjt minden napjára felkért egy-egy püspöki konferenciát, hogy imádkozzanak a koronavírus-járványban elhunytakért.
Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia nevében Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, a konferencia elnöke mutatott be horvát nyelvű szentmisét március 26-án, 18 órakor a nagybecskereki székesegyházban.
A főpásztor homíliájában beszélt a CCEE alapításának körülményeiről, annak munkájáról és célkitűzéseiről. Mint a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke személyes tapasztalatairól is beszélt a híveknek. Elmondta, hogy minden évben egyszer találkoznak a szervezet tagjai, akik mind elnökök, szavazati joggal bírnak, de inkább tanácskozás, mint valóban döntésfolyam. Mindig más országban van a találkozó, időszerű témákról van szó. a világjárvány miatt tavaly online térben találkoztak az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának tagjai, s reményét fejezte ki, hogy idén, a szervezet alapításának 50 éves jubileumán élőben találkozhatnak majd Rómában.
Hamvazószerdától kezdve a nagyböjtben minden nap más-más országban mutatnak be kifejezetten a koronavírus-járvány áldozataiért gyászmisét. Nem vagyunk szigetek, különösen itt Európában, ahol világviszonylatban a legkönnyebb közlekedni, kapcsolatban lenni, tanulni, dolgozni, ahol a legmagasabb az átlag-életminőség. Vannak gazdag államok, de sehol a világon nincs ilyen erős szociális rendszer, mint nálunk. Ez részben az Egyháznak is köszönhető. Ezzel az imalánccal is szolidaritásunkat fejezzük ki, és nem csak a koronavírus-járvány áldozataiért, de azok családjaiért is imádkozunk. Tekintettel arra, hogy a szervezetnek 39 tagja van, ez lefedi a nagyböjt 40 napját, mert a CCEE titkársága két napot vállalt a szeretetközösség és a remény jelét kínálva Európának és a világnak – hangsúlyozta a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda