DR RUŽICA OMALJEV O BORBI SA DOMOM ZDRAVLJA

Bez razumevanja!

Neretko se može čuti da žene budu diskriminisane i da trpe uvrede poslodavaca, dobiju otkaz ako ostanu u drugom stanju, izgube radno mesto nakon porodiljskog bolovanja ili im se promeni radni status po povratku na posao.
Dr Ružica Omaljev, specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, ističe da svi ginekolozi u Zrenjaninu podstiču svaku ženu koja želi da postane majka i pomažu trudnicama. Međutim, ona nije naišla na razumevanje ni kao zaposlena, niti kao majka dok je radila u Domu Zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.
Bivši poslodavac je tuži za naknadu štete jer, navodno, nije ispunila svoju ugovornu obavezu da nakon specijalizacije ostane tu onoliko vremena koliko je trajalo usavršavanje. Naša sagovornica je veći deo specijalizacije (60 odsto) radila kao radnik i specijalizant u Bolnici, dok je ostatak (40 odsto) obavila u Domu zdravlja.
Kako kaže, u Domu zdravlja je nakon položenog specijalističkog ispita radila dve godine, 11 meseci i 16 dana, što je duplo više nego što je trajala specijalizacija u Bolnici.
– Imala sam prevremeni porođaj 2012. godine. Zbog toga sam morala da idem godinu i po dana na porodiljsko odsustvo, umesto 365 dana. Na posao sam se vratila 5. juna 2014. i tog meseca sam položila specijalistički ispit. Tada i kreće moja borba sa rukovodiocem Doma zdravlja. Tadašnji poslodavac mi nije odobrio da radim kao specijalista ginekologije i akušerstva, nego sam i dalje radila kao da sam na specijalizaciji – priča dr Omaljev. – Po Zakonu je trebalo da budem ugovoreni radnik u Fondu da bih dobila svoj pečat, i mogla da izdajem recepte, upute, a meni je to bilo onemogućeno.
Prema rečima dr Omaljev, za vreme porodiljskog odsustva zbog nege deteta, specijalistički staž je mirovao shodno odredbama Zakona o radu.
– Moje odsustvo nije moglo biti uračunato u specijalistički staž, pa je nejasno na koji način je bivši poslodavac to uračunao u vreme mog specijalističkog staža – ističe dr Omaljev i dodaje da je za vreme porodiljskog odustva naknadu zarade dobijala iz budžeta Republike Srbije, kao i sve druge porodilje.

  • MORA DA PLATI PORODILJSKO?
    Dr Omaljev kaže da bivši poslodavac zahteva od nje da plati period koji je provela na porodiljskom odsustvu.
    – Ukoliko Dom zdravlja ne može da raspolaže mojim porodiljskim bolovanjem i odsustvom radi nege deteta, onda sam toj ustanovi vratila duplo više od onog koliko sam imala obavezu. Pozivam se i na Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i na mere koje Vlada RS preduzima radi povećanja nataliteta: „Svi moramo da pomognemo ženama, ali brigu o majci ne može da vodi samo država, već čitavo društvo” – naglašava doktorka.

I. ISAKOV