DRAGAN ĆAPIN, PREDSEDNIK VATROGASNOG SAVEZA SRBIJE

Podrška države – vetar u leđa dobrovoljnom vatrogastvu
Tradicija vatrogastva u Banatu i Vojvodini duža je od dve stotine godina. – U nekim dobrovoljnim vatrogasnim društvima imamo situaciju da su dobrovoljni vatrogasci bili i deda i otac, a sada i njihova deca. To je ta tradicija koju imamo u Vojvodini kojom se možemo ponositi – ukazuje Dragan Ćapin, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza (GVS), koji je pretprošle godine izabran za predsednika Vatrogasnog saveza Srbije (VSS).
Iako se tada govorilo da u Srbiji postoji oko 400 dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), utvrđeno je, kako kaže, da je „aktivno oko 230 do 240”. Preduzmaju se mere podrške, pokreću vatrogasna društva koja su zamrla, ili se inicira osnivanje novih.
Zrenjanin je svoja društva očuvao, i danas ih ima 23, svako raspolaže vatrogasnim vozilom, a broje ukupno 2.500 članova, od kojih su 352 operativca i članovi Jedinice opšte namene civilne zaštite.

Kolika je podrška države i Grada Zrenjanina razvoju dobrovoljnog vatrogastva?
– Uspeli smo da održimo dobrovoljna vatrogasna društva (DVD), uz velike napore i odricanja i uz veliku podršku Grada. Oprema koja je nabavljena prošle godine, u iznosu od 10 miliona dinara, usledila je učešćem na konkursu Vlade Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za vodoprivredu, šumarstvo i poljoprivredu. Gradski vatrogasni savez (GVS) je na tu sumu izdvojio još 2 miliona PDV-a, što smo morali platiti. Zahvalni smo što je Grad Zrenjanin u proteklom periodu svake godine izdvajao određena sredstva koja su usmeravana za rad DVD i GVS. U prethodnoj godini je i MUP Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, objavio konkurs za nabavku zaštitnih uniformi za dobrovoljne vatrogasce u iznosu od 25 miliona. Dobrovoljni vatrogasci iz cele Srbije su počeli snabdevanje ličnom zaštitnom opremom. Postali smo jednoobrazni i prepoznatljivi, a dobili smo i visok stepen zaštite prilikom intervencija.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju