KRAJEM MAJA U ZRENjANINU ĆE SE OKUPITI ISKUSNI DUGOPRUGAŠI, ALI I SVI KOJI VOLE DA TRČE: Od maratona, do trke za decu

U Zrenjaninu, „Evropskom gradu sporta 2021”, 30. maja će biti održan prvi „Zrenjaninski maraton“. Organizator takmičenja je „Maraton tim” koji je je nastao 2016. godine sa ciljem da okupi zaljubljenike u dugoprugaške discipline i sportove u kojima dominira izdržljivost.
– Planirano je da se, osim maratona (42,195 km), održi i polumaraton (21,1 km), trka za osobe sa invaliditetom i smetnjama u kretanju, trka zadovoljstva (7 km), štafeta (3 puta 7 km), kao i „Trka sa osmehom“ za mališane. Do sada je prijavljeno 369 učesnika iz sedam zemalja, a prijave su i dalje moguće, na adresi www.runtrace.net/zrmaraton2021/reg ili na našoj stranici zrenjaninskimaraton.rs – kaže Vladimir Stanar, zastupnik „Maraton tima“ i naglašava da će se, ako epidemijska situaciju bude nepovoljna, organizatori opredeliti za alternativni termin.
Staza kojom će se trčati je gotovo celom dužinom ravna. Start je na Trgu slobode ispred gradske kuće. Zatim se ide ulicom Kralja Aleksandra, Svetosavskom, Nemanjinom, Slobodana Bursaća, Savezničkom, Petefijevom, Obilićevom, Obalom Sonje Marinković, Narodnog Fronta, Subotićevom, Kej 2. oktobra, Gundulićevom, Stevice Jovanovića, Đorđa Stratimirovića. Jovana Popovića, Narodne omladine, Zmaj Jovinom, Đure Jakšića, Jug Bogdanovom, Koče Kolarova, Vojvode Petra Bojovića, Zmaj Jovinom, Narodne omladine i Subotićevom da bi se stiglo na Trg Slobode kge je cilj. Oni koji se opredele za stazu od 7 km trčaće jedan krug, polumaratonci treba da savladaju tri, a maratonci šest krugova.
– Maraton ima i humanitarnu stranu, jer je Kompanija „Levi 9” otkupila je sve pretrčane kilometre, a novac će donirati Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR. Ideja je i da svaki pretrčani kilometar na ostalim trkama bude „prodat“ u humanitarne svrhe. Zajedno sa „Benu apotekama”, želimo da podržimo osobe sa dijabetom, te će učesnici moći da kontrolišu nivo šećera u krvi, kao i da pokažu da bolest nije prepreka za bavljenje sportom – ističe naš sagovornik i ističe da će volonteri „Crvenog krsta” trkačima deliti okrepu i pružati prvu pomoć ukoliko bude neophodno.
B. MANDIĆ