DRAGAN JAJIĆ, DIREKTOR „VATROINŽENJERINGA” O PROPISIMA I VATROGASNOJ KULTURI

Duga tradicija vatrogastva

Nakon velikog truda i rada, zrenjaninski „Vatroinženjering” doo vlasnik je sertifikata o akreditaciji kojim se potvrđuje da zadovoljava zahteve standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012 (ISO/IEC 17020/2012), kao kontrolno telo. Na taj način „Vatroinženjering” je akreditovan za kontrolisanje instalacija i uređaja za zaštitu od požara, među prvima u Republici Srbiji.
Šta to znači za ovaj uzoran kolektiv, pitamo direktora „Vatroinženjeringa” Dragana Jajića, sekretara Gradskog vatrogasnog saveza (GVS), koji je u dva mandata bio i na čelu VS Vojvodine i dugogodišnji član Predsedništva VS Srbije.
– Ponosimo se ovim sertifikatom, jer nije bilo jednostavno zadovoljiti uslove za njegovo dobijanje. Imamo sve potrebne uređaje i mašine za ovaj posao, obučene radnike, kao i dva licencirana inženjera, dakle sve što je potrebno da možemo da kontrolišemo instalacije i uređaje za zaštitu od požara. To danas rade i firme koje ne poseduju ovu akreditaciju i bilo bi prirodno da je ovo naša prednost, ali i neophodan kvalitet u odnosu na konkurenciju, kojoj je neminovna kontrola.

Izostanak kontrole, kontrola neovlašćenih tela, firmi ili pojedinaca može da bude pogubna – zauvek su bolne posledice požara u novodsadskim kafićima…
– Sve što se radi nekvalitetno, bez ispunjavanja odgovarajućih standarda ili bez posvećenosti poslu koji obavljate i za koji vam je društvo ukazalo poverenje, donosi negativne posledice. Materijalna šteta se nekako i nadoknadi, ali ljudski život – nikada. A tragedije koje su se dogodile u kafiću „Laundž” i diskoteci „Kontrast” u Novom Sadu, u kojima je u požaru izgubilo život 14 devojaka i mladića trebalo bi da budu opomena svima onima koji rade mimo propisa…

Mudro je, svojevremeno, smišljena veza „Vatroinženjering” – Gradski vatrogasni savez Zrenjanin.
– Gradski vatrogasni savez Zrenjanin objedinjava rad 23 dobrovoljna vatrogasna društva u Gradu i naseljenim mestima. U novom zakonu o vatrogastvu ona će biti u sistemu društvene bezbednosti, ali i do sada su gasili i gasiće požare i brinuti o preventivi, zajedno sa profesionalcima. Neophodno je zanoviti opremu, održavati postojeću, osvežavati znanje i spretnost dobrovoljnih vatrogasaca i osvaremenjavati rad „Vatroinženjeringa” u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Kakvi su to evropski standardi imali ste prilike da se uverite na primeru Grčke, Austrije, Hrvatske, Švajcarske… kao član Komisije za međunarodnu saradnju Vatrogasnog saveza Srbije?
– Mi imamo dugu tradiciju, ali su, nažalost, materijalna sredstva nedovoljna za brži razvoj dobrovoljnog vatrogastva, a nismo imali ni odgovarajuću zakonsku regulativu. Novi zakon donosi povoljnosti a mi imamo sreće što naša lokalna samouprava, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, prepoznaje značaj dobrovoljnog vatrogastva i njegovu ulogu u savremenom društvu, tako da imamo budžetsku podršku. Verujemo da ćemo, uz podršku lokalne samouprave, nastaviti da u Zrenjaninu organizujemo kupove vatrogastva Vojvodine, u okviru „Dana piva”, kao i da će nam biti ukazano poverenje da budemo domaćini Vatrogasnog prvenstva Srbije 2020. godine, a možda i neke značajne međunarodne manifestacije, poput Vatrogasne olimpijade.
B. J.