DRUGA DONACIJA IZ GRADSKOG BUDŽETA: Podrška još dvadesetorici pčelara

Dvadesetoro pčelara iz Zrenjanina i okolnih mesta potpisalo je danas ugovore o donaciji dva miliona dinara za kupovinu pčelinjih društava, košnica i ostale opreme koje donira budžet grada Zrenjanina, koje će koristiti 20 pčelara. To je druga donacija ove godine – u julu je, takođe sa 100.000 dinara, donirano 30 pčelara.
– Nadam se da ću za pet godina uspeti da na osnovu doniranih košnica, pčele ću kupiti novcem koji sam već izdvojio, uvećam proizvodnju i vratim donirano, kako bi se krug jačanja pčelarstva nastavio. Pčelarstvom sam počeo intenzinije da se bavim posle penzionisanja i to zahvaljujući donaciji od Pokrajine pre četiri godine, kada sam startovao sa tridesetak društava – rekao je zahvaljujući se na donaciji Mirko Jurić – šezdesetšestogodišnji penzioner iz Banatskog Despotovca. Jurić je ove godine proizveo oko 800 kilograma meda. Prodaje ga na velikom po vrcanju. Odnos otkupljvača, smederevskog „Medina” ocenje kao korektan. Cena sirovog bagremovog lipovog meda sa paše kod Požarevca je 3,80 evra, lipovog – sa Fruške Gore – 2,20 i suncokretovog – 1,80 evra za kilogram.
Godinu ocenjuje kao slabu. Najviše zbog „reprize zime” krajem februara i početkom marta. Iako je zdravstveno stanje dobro, brine ga intenzivan izlazak pčela iz košnica čime troše snagu koja će im biti potrebna za prezimljavanje.
M. S-n.