ZAMENICA AMBASADORKE IZRAELA U POSETI ZRENJANINU: Saradnja u oblasti kulture

Povodom projekcije filma „Ben Gurion“ koji je sinoć premijerno prikazan u okviru „Ciklusa izraelskog filma“ u maloj sali Kulturnog centra, naš grad je posetila zamenica ambasadorke Izraela Dženi Sedov. Pre projekcije delegaciju je u gradskoj kući ugostio zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa saradnicima. Saradnja između Grada Zrenjanina i Izraela odvijaće se pre svega na kulturnom nivou.

– Razlog naše posete je otvaranja filmskog festivala. Takođe, razgovarali smo i o mogućoj ekonomskoj i političkoj saradnji, kao i o Jevrejskoj zajednici u Zrenjaninu. Zadovoljstvo mi je što ću otvoriti festival izraelskog filma, a želja mi je da naš narod i kulturu povežem sa vašim Gradom – istakla je Dženi Sedov.

Naši sugrađani će ovog meseca imati prilike da kroz „Ciklus izraelskog filma“ pogledaju neka od njihovih značajnijih kinematoloških ostvarenja.

Ove godine se navršava 70 godina od osnivanja Izraela i 26 godina od kako je uspostavljena saradnja između Republike Srbije i ove jevrejske zemlje. Više o samoj poseti izraelske delegacije i njenom značaju za Grad govorio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

– Jevrejska zajednica u Zrenjaninu traje dugi niz godina, i sa njom imamo izuzetnu saradnju.

Oni su inicirali pokretanje „Ciklusa izraelskog filma“. Tim povodom ugostili smo delegaciju iz Izraela. Na sastanku smo se pored kulture i svakodnevice dotakli i drugih tema, poput investicija koje smo već ostvarili u Zrenjaninu, pri tome mislim na „Aviv park“ koji već tri godine uspešno posluje u našem gradu. Postoje mogućnosti i da neke druge izraelske kompanije posete naš grad – istakao je Santovac.

Jedna od programskih aktivnosti Kulturnog centra u Zrenjaninu je saradnja sa ambasadama drugih zemalja, a ovog meseca sugrađani će se upoznavati sa jevrejskom kulturom.

– Nadam se da će ova poseta zamenice ambasadorke Izraela biti početak jedne šire kulturne saradnje i da se neće zarvšiti samo na ciklusu filmova – dodao je direktor Kulturnog centra Goran Marinković

M.Malbaški