DRUGI SAJAM ZEMLJORADNIČKOG ZADRUGARSTVA I MLADIH DOMAĆINA: Zadržavanje mladih na selu sudbinsko pitanje

Zadržavanje mlađih ljudi na selu sudbinsko je pitanje budućnosti srpske nacije i države, a svi koji svojim autouitetom i znanjem mogu pomoći – dobro su došli. Ovo je poruka drugog Sajma zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije koji se danas, 23. marta, održava u hali „Medison” i „Kristalnoj dovorani” u Zrenjaninu, a koji je juče počeo.

Manifestacija je okupila stotinak izlagača iz više regiona Srbije, a ton joj je dalo učešće profesora dr Dragana Škorića, pozatog genetičara i člana Akademijskog odbora za poljoprivredu i selo. On se osvrnuo na pojačana ulaganja države u osnivanje novih i obnovu postojećih zadruga u selima u svim delovima naše zemlje, uz ocenu da je za to došao poslednji momenat.

Pažnju su privukla i izlaganja dr Zorana Keserovića o zavidnim rezultatima u razvoju i dobrim perspektivama voćarstva u Vojvodini, koja postaje sve interesantnije za proizvodnju jabuka, krušaka, lešnika i višanja krupnog ploda, ali nikako za malinu i ostalo jagodasto voće, kako su neki mislili. Zanimljiva su  bila iskustva zemljoradničkih zadruga Ptuj i Radgova iz Slovenije.

Predsednik Komore koja obuhvata ove zadruge Marjan Janžeković obavestio je srpske kolege da u Sloveniji nema velikog profita u agraru, ali da stabilne zadruge uspevaju da amortizuju sve potrese na tržištu izloženom snažnoj konkurenciji.

Gosti ove priredbe bili su đaci i nastavnici Srednje poljoprivredne škole iz Leška kod Leposavića na Kosovu i Metohiji, gde se osposobljavaju budući poljoprivredni i veterinarski tehničari sa severa pokrajine, a i iz enklava na jugu.

U okviru manifestacije, koju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, priređen je bogat umetnički program.

M.S-n.

Foto: J. Nj. Drndak