Društvo Slovenaca u Zrenjaninu obeležilo vredan jubilej

Društvo Slovenaca „Planika” je, u prisustvu brojnih članova i gostiju, nedavno obeležilo vredan jubilej – 15 godina postojanja i rada.
Proslavu jubileja uveličali su Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije, Miha Vilar i Rajko Marić, konzuli Republike Slovenije, kao i Lojze Letonja, predstavnik beogradskog mitropolita i nadbiskupa monsinjora Stanislava Hočevara, te Saša Verbič, predsednik nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, kao i Dušan Jovanović, predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, kao i predstavnici drugih slovenačkih društava u Srbiji.
Okupljenima se obratio ambasador Vladimir Gašparič.
– Čestitam na velikom jubileju i 15 godina postojana Društva. Za očuvanje nacionalnog identiteta mnogo je važno da se družite, da ste aktivni, da imate odbore, školu jezika, prekrasan hor. Posebno je značajno što imate školu slovenačkog jezika i što vaša deca uče slovenački jezik i neguju slovenačku kulturu. Jezik i kultura su najbitniji za očuvanje nacionalnog idenditeta. Za Sloveniju, kao malu državu, veoma je važno da se Slovenci po svetu druže i da neguju slovenačku kulturu i jezik.
Ambasador je takođe pohvalio rad Društva i rekao da Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je jako zadovoljan radom Planike i uvek će da podržavati rad Društva. Gašparič je izrazio želju da buduća saradnja bude plodna i uspešna.
2-planika-sl-6Pre 15 goodina su se sastali osnivači društva, njih jedanaest: Dušanka Kojičić, Branislav Milin, Štefica Ljubin, Bojan Grahek, Hermina Vojnović, Milan Vujackov, Karolj Sarvaić, Marija Rogelj, Marija Benak, Ivan Vencelj i Martina Drča. Oni su u tom trenutku prepoznali značaj slovenačke nacionalne manjine u Zrenjaninu.
– Znate, u fizici postoji termin „Efekat leptira”, koji opisuje kako i male verijacije mogu uticati na svet. Kao mahanje krila leptira, tako su i Slovenci, koji su došli na ova područja, uticali na kulturu Zrenjanina, čineći je još bogatijom sa svojom kulturom, koju su međusobno razmenjivali sa drugim kulturama – rekao je predsednik Društva Slovenaca Planika, Rudolf Tot.
Gosti su na svečanosti imali priliku da vide slike poznatih Slovenaca koji su uticali na svet. Prikazan je i kratak film o kompozitoru Zlatanu Vaudi, koji je slovenačkog porekla i koji je puno podario svetu muzike. O njegovom delu i radu pričala je njegova ćerka, Marija Vauda, koja je bila počasni gost na proslavi.
Od osnivanja Društva društvo predvodili: Ivan Vencelj, Hermina Vojinović, Dušanka Kojičić, Branislav Milin, Martina Drča i Rudolf Tot.
Društvo danas broji oko 350 članova. Članovi su veoma aktivni, pa tako postoji Odbor za kulturu, Odbor za informisanje, Odbor za medije, Odbor za sport, planinarstvo i rekreaciju, Odbor za socijalna pitanja i brigu o članovima, školu slovenačkog jezika i hor.

2-predsednik-drustva-rudolf-tot