DRUŽENjE LITERARNIH STVARALACA U ŽITIŠTU

Najlepše reči naše ravnice
U organizaciji Biblioteke „Branko Radičević” i Kluba knjige, u Žitištu su početkom avgusta održani 15. Književni maraton i 5. Literarni susreti Bačkog Petrovog Sela, Iriga i Žitišta. Literarne stvaraoce, goste Žitišta, pozdravila je direktorka i predsednica UO Biblioteke Vesna Ćuk i Svetlana Maja Babić, a primio ih je i predsednik Skupštine opštine Žitište, Zoran Kasalović. U hramu Svetog Georgija u Žitištu paroh administrator Karađorđe Trivunović upoznao ih je sa istorijatom hrama koji je podignut 1810. godine.
Prateći program ovogodišnjeg Maratona i susreta bila je izložba crteža Sebastijana Kečija iz Torka. Svetislav Travica, urednik književnog časopisa „Tisa” iz Bečeja je predstavio časopis, a Radivoj Šajtinac, književnik iz Zrenjanina, govorio je o zborniku literarnih stvaralaca Opštine Žitište („Reči ravnice”), koji je objavljen povodom obeležavanja 15. godišnjice Književnog maratona.
Gosti manifestacije su bili članovi Književnog kružoka „Krila” iz Ketfelja, Republika Rumunija i Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

L.Z.