DRUŽENJE PESNIKA I ĐAKA U TOMAŠEVCU I ORLOVATU

Vreme kada se ugase telefoni, a uključe mašta i vijuge

Biblioteka tomaševačke OŠ „Mladost” verovatno ne pamti bučniji i razigraniji dan od onoga kada je u posetu došao Uroš Petrović, pisac za decu i mlade. Nije bilo mesta zevanju i dosađivanju. „Radile” su vijuge dok su se đaci trudili da što pre izlože tačno rešenje mozgalice i za to od Petrovića dobiju nagradu u vidu loptice sa specijalnom porukom. Gost je zaokupio svu njihovu pažnju.Rado su mu čitali svoje pesme i razgovarali o pisanju i svemu što ih inspiriše – roditeljima, ljubimcima, prirodi. Tako na delu izgleda magija „Pesničke štafete”.

– Deca od prvog do četvrtog razreda uvek učestvuju u ovoj manifestaciji. Raduju se poklonima i nastoje da se pesniku predstave u najboljem svetlu. Stariji su manje zainteresovani i ove godine ih je bilo samo četvoro. Zbog uticaja telefona i puberteta slabije ih zanima pisanje poezije. Svi zajedno se trudimo da ih motivišemo i tome najviše doprinosi nastavnica srpskog jezika – kaže nam bibliotekarka Škole Marina Stojadinov.
Navodi da se ranijih godina Pesnička štafeta održavala u sali za fizičko, ali je sada zbog malog broja đaka dovoljna i biblioteka. Ove godine ih je 24.

– Lepo je videti koliko dece piše jer to znači i da mnogo čitaju. Teme su raznovrsne. Svako dete je specifično i ne volim da ih generalizujem. Primetan je deo koji napiše neko od odraslih, ali uglavnom đaci pišu samostalno. Nema velike razlike između devojčica i dečaka, jedino što devojčice ranije stiču verbalnu veštinu za pisanje, dok dečaci umeju biti originalniji – poručuje Uroš Petrović.
Učesnicima je govorio o kreativnosti i razmišljanju koje vodi iz okvira uobičajenog.
– Kroz pesme uglavnom hoću da prenesem svoje mišljenje. Priroda i deca su mi najčešći motivi zbog lakoće pisanja – kaže Martin Đorđev, koji je peti put na Pesničkoj štafeti.

Anđela Latić učestvuje četvrti put. Prvo joj je u pisanju pomagala mama, ali se vremenom osamostalila.
– Moji stihovi govore o porodici, a pogotovo o mami. S njom provodim najviše vremena i zato mi je ona najveća inspiracija – ističe Anđela.
Lena Anović je poželela da čita knjige ovogodišnjeg gosta Pesničke šatefete. Možda bude krenula od „Priče o Jangu”.
– Prošle godine sam pisala o omiljenom psu, a ove je motiv bila biblioteka – navodi Lena.
Darija Gajić, učenica drugog razreda, čitala je nekoliko knjiga Uroša Petrovića, a posebno ističe „Martu”. Teme za pisanje uvek su joj šarolike.
Ove godine sam pisala o tome kako je lepo biti dete, a volela bih da napišem pesmu o svom psu – kaže Darija.
Učenica trećeg razreda Dunja Pujić puno vremena provodi napolju, te se odlučila da piše o prirodi.

N. Stanić

 • ODSKAKANJE OD KLASIČNOG
  Osim što podstiče stvaralaštvo najmlađih, Štafeta im nudi i priliku za javni nastup, primećuje Dijana Sremac, nastavnica srpskog jezika i književnosti u orlovatskoj Osnovnoj školi „Uroš Predić”.
  – Na taj način prevazilaze tremu i dobijaju priliku da budu kreativni. Isto tako važno je i predstavljanje pesnika deci i promocija njihovih knjiga. Uče se pravilnom pisanju pesama jer to nije jednostavno kao što deluje. Trudimo se da ih ohrabrimo i podstaknemo na pisanje o nečemu što odskače od klasičnog – ističe nastavnica.
  Za razliku od Tomaševca, u Orlovatu je bio veći odziv đaka viših razreda. Učenica četvrtog razreda Petra Miličić prijavila se drugi put. Bilo joj je zabavno uprkos maloj tremi koju je imala.
  – Najviše me motivišu godišnja doba, a posebno proleće.
  Čitam i knjige Uroša Petrovića koje mi mama kupuje – poručuje naša sagovornica. Marina Ivanov, učenica šestog razreda, godinama učestvuje na Pesničkoj šatefti. Kako kaže, sada piše pesme u formi priče.