ZAVRŠENA 50. „PESNIČKA ŠTAFETA” – ZA NAJBOLJE STIHOVE NAGRAĐENO 14 AUTORA

Biseri ne biraju mesto gde će se pojaviti

Kada se sa zrenjaninskim bibliotekarima udruži 60 osnovnih škola, đaci, njihovi roditelji i nastavnici, i ovoj čarobnoj formuli pridodaju hiljade pređenih kilometara, osmesi i zagrljaji, jasno je da se radi o najomiljenijoj manifestaciji za decu i mlade. Tokom dve nedelje trajanja okupi se blizu 10 hiljada učesnika. Ako svemu navedenom dodamo i gostujućeg pisca i nit od 1.500 napisanih pesama, jasno je koliko je „Pesnička štafeta” važna za opstanak srpske književnosti.

Ove godine, staza stihovima posuta proslavila je 50. rođendan. Tim povodom je u Kulturnom centru održana završna svečanost. Učestvovali su đaci OŠ „Vuk Karadžić”, „Dr Jovan Cvijić” i „Đura Jakšić”, a pripremale su ih učiteljice Sonja Ljubotina, Zdenka Vuković i Sonja Vujaković.
Prema rečima Maje Kačarić, rukovoditeljke Dečjeg odeljenja, i ovog puta je sve prošlo u najboljem redu. U uži krug ušlo je 120 dela, a nagrađeno 14 najboljih. Naša sagovornica je naglasila da „Štafeta” nije samo pisanje pesama, već mesto gde svako dete može da pronađe sebe u bilo kojoj sferi umetnosti.

MEĐUNARODNI KARAKTER
– Ove godine pridružili su nam se đaci iz Mađarske i Rumunije koji nastavu slušaju na srpskom. Nagrađene su Nada Popov (4. razred) iz Temišvara za pesmu „Život” i Miona Ignjatović (5. razred) iz Segedina za „Neuzvraćenu ljubav”. Time je potvrđen međunarodni karakter iz prethodne godine – rekla je Maja Kačarić.
Program je uveličalo deset pisaca koji su kroz decenije trajanja vodili „Štafetu”. To su: Radivoj i Uglješa Šajtinac, Dušan Pop Đurđev, Nikoleta Novak, Elizabeta Georgijev, Vesna Aleksić, Slobodan Stanišić, Dragomir Ćulafić, Tode Nikoletić i Dejan Aleksić.
Urošu Petroviću pripala je čast da ove godine bude domaćin. Svojim stvaralaštvom odavno je pomerio granice naše literature. Deca uživaju u njegovim delima, ali se ona sve češće nalaze i u rukama starijih čitalaca. Na to ih podstiču mozgalice, romani u zagonetkama, originalne pustolovine, fantastični svetovi, predeli mašte i susreti sa čudesnim i neobičnim.

PESNIČKI DAR TREBA NEGOVATI
Kako je za naš list Petrović rekao, ovakve manifestacije su od velikog značaja jer omogućavaju deci da iskažu svoj pesnički dar. Sa druge strane, potvrđuju pravilo da biseri ne biraju mesto gde će se pojaviti i zasijati. Isto tako, usmeravaju ih u kom pravcu treba da razmišljaju.
– Ovih 12 dana, koliko sam proveo u Zrenjaninu, dugo ću pamtiti. Bilo je zahtevno, ali izuzetno lepo. Od doživljaja bih mogao knjigu da napišem. Čak sam i svoj rođendan proslavio prvog dana zajedno sa divnim đacima. Posebno mi je drago što sam dobio zadatak da uredim knjigu simboličnog naziva „Pedesetica”. U njoj su izabrane pesme književnika koji su vodili ovu divnu manifestaciju. To su: Desanka Maksimović, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov i mnogi drugi. Nadam se da će neka od ove dece, jednoga dana, postati pesnici i voditi „Štafetu” – poručio je Uroš Petrović.

ŠKOLA KAO INSPIRACIJA
Pojedini đaci preneli su nam utiske. Dušan Antić, pohađa OŠ „Petar Petrović Njegoš”. Pobednik je ovogodišnjeg takmičenja među starijima. Iznenađen je prvim mestom, jer ga nije očekivao.
– Volim da čitam poeziju. Što se tiče pisanja, zainteresovao me je otac. Uglavnom pišem o pesništvu i tome kako pesme nastaju – rekao je Antić.
Učenica sedmog razreda OŠ „Dr Aleksandar Srbovljev” Anđelina Dan iz Ečke učestvuje prvi put, a nenadano je zauzela treće mesto. Njena pesma bila je na rumunskom.

– Ranije sam učestvovala na drugim konkursima vezanim za poeziju i recitovanje. Pišem komične pesme i šaljive priče. Uglavnom sve radim sama. Roditelji mi pomažu oko gramatičkih i pravopisnih grešaka – izjavila je naša sagovorinica.
Marija Rašić je trećeplasirana među nižim razredima. Pohađa OŠ „Ivo Lola Ribar” iz Sutjeske i prvi put se okušala u stvaranju stihova. Svideo joj se program, a izrazila je želju da se prijavi opet.
– Omiljeni motiv mi je škola. Volim da čitam dela raznih pesnika, pre svega Uroša Petrovića i Uglješe Šejtinca – kazala je Marija Rašić.

PODRŠKA JE VAŽNA
Trećim mestom se pohvalila i Marija Aćić. Dolazi iz OŠ „Jovan Cvijić”. I za nju je, kako je ispričala, ovo novo i nesvakidašnje iskustvo. Nema tačno određenu temu, i piše onda kada dobije inspiraciju.
Zapažen rezultat ostvario je i Andrej Varga, učenik osmog razreda OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Boke. Učestvovao je i lane, a drugoplasiranu poziciju smatra očekivanom.

– Pošto sam maturant, inspiraciju pronalazim u pripremama za srednju školu. Za poeziju sam se zainteresovao vremenom. Osim pisanja, volim da čitam pesnička dela, pre svega Miroslava Mike Antića – završio je Andrej.
Pokrovitelji ovogodišnje „Štafete” su Grad, resorno Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Kompanija Telekom obezbedila je biciklove, a brojne izdavačke kuće darivale su knjige. Biblioteka je pripremila i dve izložbe u holu i na Trgu slobode.

Miroslava Malbaški & Nikola Stanić
Foto: Marjan Mahalup

NIŽI RAZREDI
Treće mesto dele: Milica Vlaović, (2. razred), OŠ „Svetozar Miletić” Vilovo sa pesmom „Čarobna deca”, Marija Rašić, (3. razred) OŠ „Ivo Lola Ribar” Sutjeska, koja poručuje „Poslušaj me, svete” i Mihajlo Marković, (4. razred), OŠ „1. oktobar” Botoš, za delo „Pubertet”. Drugoplasirane su: Višnja Obradović, (1. razred), OŠ „4. oktobar” Vojvoda Stepa, koja je opisala „Reku Savu” i Biljana Janošev (3. razred), OŠ „2. oktobar” i njena „Azbuka”. Prvo mesto zaslužio je Stefan Kondić, (2. razred), OŠ „Stevan Knićanin” Knićanin, autor „Snega”.

VIŠI RAZREDI
Anđelina Dan (7. razred), OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka, sa stihovima „Snovi” (na rumunskom „Vise”), Jadranka Radonić (8. razred), OŠ „Miloje Čiplić” Novi Bečej i „Tražim”, kao i Marija Aćić (5. razred), OŠ „Dr Jovan Cvijić”, za pesmu „Čovek” zaslužili su treće mesto. Drugo dele: Nemanja Zahiri (8. razred), OŠ „1. oktobar” Bašaid i „Teško je biti dobar” i Andrej Varga (8. razred), OŠ „Žarko Zrenjanin” Boka, sa „Lepotom odrastanja”. Pobednik je Dušan Antić, (7. razred), OŠ „Petar Petrović Njegoš” koji kaže „Ne pišem ja pesme”.