DRŽAVNA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA

Fond za povrtare, stočare i pčelare

Vlada Srbije proširila je mere kojima pomaže privredi, obuhvatajući ovoga puta i poljoprivredu. Naime, povrtari, stočari i pčelari nosioci su poljoprivrednih gazdinstava koji mogu računati na državnu pomoć u cilju ublažavanja posledica izazvanih virusom korona. Ukupan fond za ovu, najhitniju pomoć agraru je milijarda i 150 miliona dinara, odnosno 9,75 miliona evra.
Povrtari koji gaje povrće u zaštićenom prostoru i ta im je delatnost upisana u centralni šifrarnik poljoprivrednih gazdinstava, imaju pravo na isplatu 25 dinara po kvadratnom metru zaštićenog prostora, najviše do 90.000 dinara. Stočar, vlasnik krave obeležene i registrovane u centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja može računati na pomoć od 3.000 dinara po kravi, najviše do 30.000 dinara.
Po grlu ovce i koze odobrava se pomoć od 500 dinara, najviše do 20 hiljada dinara. Konačno, pčelarima se odobrava isplata 800 dinara po kočnici, maksimalno do 20.000 dinara.
Isplatu obavlja Uprava za trezor Ministarstva finansija, u skladu sa podacima dostavljenim od Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Službe Uprave za trezor nalaze se u Zrenjaninu (zgrada SDK) i sedištima opština Srednjobanatskog okruga.
M. S-n.