DO CENTRA ZA RESPIRATORNE INFEKCIJE PREKO IZABRANOG LEKARA

Dostupni od sedam do 22 časa

Zrenjaninci koji nisu bili pacijenti Centra za respiratorne infekcije, koji se nalazi na Zelenom polju, u Baranjskoj ulici, ne znaju kako funkcioniše prijem i pregled pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi. U želji da saznamo, upit smo poslali Domu zdravlja koji je nadležan za ovaj Centar. Pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja: kako funkcioniše ambulanta, koliko su do sada primili pacijenata, da li je bilo težih bolesnika i eventualno onih koji su upućeni na dalje lečenje u neku od zdravstvenih ustanova u Novom Sadu ili Beogradu. Nažalost odgovore na pitanja nismo dobili. Stigao je jedino dopis u kome se navodi da se sve u vezi sa Respiratornim centrom Zrenjanin nalazi na sajtu Doma zdravlja, te da odatle možemo preuzeti ono što je objavljeno, a da statistiku vodi Zavod za javno zdravlje.
Na sajtu smo uspeli da se upoznamo sa procedurom dolaska. Navodi se da pacijenti sa temperaturom i respiratornim tegobama treba prvo da se jave svom izabranom lekaru, a po potrebi i proceni izabranog lekara pacijenti će biti upućivani u Centar za respiratorne infekcije.
Takođe, ističe se da pacijenti čiji su izabrani lekari u ambulanti Zeleno polje i koji imaju karton u toj ambulanti, ukoliko treba da dobiju redovnu terapiju ili imaju bilo koji drugi zdravstveni problem, mogu se javiti svojim izabranim lekarima. Sa njima mogu kontaktirati na sledećim adresama i putem telefona: dr Simo Mijatović radi u I ambulanti (Trg Dositeja Obradovića bb) telefon: 064/8279398, dr Klara Harmati radi u VII ambulanti (Mihajla Predića 19), telefon 064/8279380 i dr Ana Marinković u IX ambulanti (Bulevar Veljka Vlahovića 11), telefon je 064/8279383.
– U cilju odgovornog postupanja u trenutnoj vanrednoj epidemioliškoj situaciji i sprečavanja mogućem nepotrebnom izlaganju ljudi, žena i dece riziku od oboljevanja korona virusom, stanovništvu su na raspolaganju telefoni svih ambulanti i zdravstvenih stanica kako bi kontaktirali prvo sa svojim lekarom telefonskim putem. Hitni slučajevi su izuzeti od ovakvog protokola – objavljeno je na sajtu Doma zdravlja.
Radno vreme Respiratornog centra je svakog dana od 7 do 22 časa. Centar se nalazi u prostorijama ambulante Zeleno polje (Baranjska br. 18) u Zrenjaninu.
Podsetićemo još da je Centar namenjen pacijentima sa teritorije Grada, a pacijenti iz naseljenih mesta biće zbrinuti od strane izabranih lekara u svojim mestima, kao i do sada.

S. V.