PROŠIRENJE SLOBODNE ZONE GRADA NA BEGEJU

Ulaganje od preko milijarde evra

Jedan od najvažnijih instrumenata u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, naročito za kompanije čija je proizvodnja izvozno orijentisana, u Zrenjaninu predstavlja režim rada u Slobodnoj zoni koji postoji još od 2005. godine. Kako su trenutni prostorni kapaciteti popunjeni, Grad je preduzeo niz aktivnosti u cilju proširenja područja Slobodne zone (izrada elaborata opravdanosti proširenja područja Slobodne zone Zrenjanin, priprema planskih dokumenata). Više o ovoj temi za naš list govorio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
– Gradsko veće je na sednici održanoj početkom meseca donelo odluku o pristupanju proširenja područja Slobodne zone Zrenjanin tako da obuhvati i industrijske zone „Jugoistok IIA”, „Jugoistok IIB” i „Jugoistok IID”. Zahtev za proširenje Slobodne zone Zrenjanin upućen je Upravi za slobodne zone (Ministarstvo finansija) i nadležnoj komisiji na dalje razmatranje. Proširenjem područja zone postići će se pozitivni efekti u pogledu privlačenja domaćeg i stranog kapitala, proizvodnje robe radi izvoza i pružanja usluga, zapošljavanja, organizacije transporta, pretovar, utovar. Slobodna zona Zrenjanin trenutno ima površinu od 100 hektara 44 ara 42 kvadratna metra, dok će ukupna površina nakon proširenja iznositi 492 hektara 76 ara 93 kvadratna metra – objasnio je Santovac.
Prema njegovim rečima, korisnici u Slobodnoj zoni sada su „Kolpa” d.o.o., „LK Armature” d.o.o., „Tecnostrutture” d.o.o., „DAD Draexlmaier Autmotive” i „Dat Draexlmaier Automotivetechnik”, ali se očekuje da nakon proširenja to budu i kompanije „Linglong international Europe” d.o.o., „Green Miles Chemicals” d.o.o., „Talent for blinds”. Očekuje se investiciono ulaganje od preko milijarde evra i otvaranje oko 2.000 radnih mesta do 2023. godine.
Zamenik gradonačelnika napominje da je Slobodna zona Zrenjanin 2014. godine, na osnovu istraživanja koje je sproveo FDI Intelligence, proglašena za najbolju u Evropi po podsticajima za start-ap kompanije.
– Suština slobodnih zona sadržana je u njihovoj osnovnoj i jednostavnoj karakteristici da one omogućavaju najbrže privlačenje investicija u novu opremu i osavremenjivanje produkcionih procesa koji su ključna pretpostavka za poboljšanje konkurentnosti i postizanje većeg izvoza. Proširenje Slobodne zone Zrenjanin ubrzaće ekonomski razvoj šireg područja u brojnim vitalnim sektorima, kako privrede tako i pratećih infrastrukturnih delatnosti – rekao je Santovac.

M. Malbaški