INTERVJU PREDRAGA BODIROGE, DIREKTORA JKP „VODOVOD I KAZALIZACIJE” ZA KTV

Građani više nemaju primedaba

Grad Zrenjanin ni tokom pandemije nije zaobišao godinama aktuelni problem sa vodom. Proteklih nedelja pad pritiska u mreži, nestanak vode, havarije i pritužbe građana ponovo su se našli u centru pažnje. Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” Predrag Bodiroga tim povodom govorio je za KTV.
– Prošle godine bilo je investicija koje smo sprovodili u saradnji sa Gradom, završili smo jedan deo kanalizacione mreže u Elemiru, završen je i vodotoranj u Tomaševcu, a uz pomoć Grada nabavljeno je specijalizovano vozilo za radove na kanalizaciji. Pandemija je poremetila planove, ali ćemo čim prođe krenuti u nove investicije i rešavanje problema po naseljenim mestima i u gradu – izjavio je Bodiroga za KTV.
Direktor Bodiroga je negirao saopštenje koje je izdao investitor Fabrike vode i objasnio da u sistemu nema havarija koje bi uticale na pad pritiska u vodovodnoj mreži, da su ekipe „Vodovoda” svakodnevno na terenu, kao i da su svi kvarovi otklonjeni u najbržem mogućem roku. Takođe je rekao da je problem pada pritiska – u povećanoj potrošnji vode u toku policijskog časa.
– Za pritisak vode u mreži i količinu koja se isporučuje gradu od 24. februara brine se fabrika vode. Radovi koji su preuzeti, dali su rezultat. Proizvodni kapacitet postrojenja time je povećan, pa u ovom trenutku postoji dovoljna količina vode i pod dovoljnim pritiskom. Više nemamo pritužbi građana, što značida je sve u redu i da su ti radovi urodili plodom – rekao je direktor „Vodovoda”.
– Analize vode u vodovodnom sistemu odgovaraju pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, objavio je Zavod za javno zdravlje grada Zrenjanina, a analize je potvrdila i interna laboratorija „Vodovoda”. To je jako dobra i ohrabrujuća vest i prvi korak u procesu rešavanja vodosnabdevanja Zrenjanina. I dalje radimo analize, pratimo stanje kvaliteta vode i nadamo se da će fabrika vode uspeti da održi kvalitet koji trenutno imaju – istakaoje Bodiroga.
– Opcija da „Vodovod” preuzme vodosnabdevanje dok su trajali ti radova u fabrici vode, nije bila predviđena. Naši ljudi su bili na terenu i bili su spremni da u slučaju nekih iznenadnih problema u toj rekonstrukciji, preduzmu određene korake. Međutim, za to nije bilo potrebe i to nije bila opcija, jer se očekivalo da će sve mnogo brže biti završeno – objasnioje Bodiroga.
– Cevi u sistemu imaju više od 50 godina i potrebna im je rekonstrukcija. Naš tim inženjera radi na tom projektu za veći deo grada. Kada projekat bude gotov prosledićemo ga Gradu i nadležnim ministarstvima u Republici Srbiji, kako bismo dobili sredstva i što pre krenuli sa rekonstrukcijom i zamenom cevi – izjavio je Bodiroga za KTV i dodao da je – cena zdrave vode precizirana u ugovoru sa investitorom koji je javno dostupan dokument. Ona iznosi 28 centi, i to je ono što se plaća investitoru za prečišćenu vodu, a formiranje cene nakon skidanja zabrane ostavio bih za momenat kada se to desi – zaključio je Bodiroga.

  • POSTUPAK UKIDANjA ZABRANE
    – Analiza vode vrši se šest puta mesečno na devet tačaka. Od tih devet tačaka, sedam se nalazi u gradu, jedna je sirova voda sa izvorišta, a poslednja sa potisne stanice na postrojenju. Rezultati se prikupljaju i na zahtev „Vodovoda” šalju sanitarnoj inspekciji da oni analiziraju rezultate na osnovu kojih će odlučiti da li su se stekli uslovi za skidanje zabrane. JKP „Vodovod i kanalizacija” svakodnevno radi analize i radiće ih i ubuduće. Zavod za javno zdravlje Zrenjanin će raditi nove analize i dostavljati ih nadležnima za skidanje zabrane, koji će odlučiti da li će se zabrana skinuti ili ne – objasnio je Predrag Bodiroga.

J. Šormaz