Ekonomske posledice ubitačnije od korone

Piše: Dalibor Bubnjević

Ove godine, u aprilu, mladi par je planirao venčanje. Očekivali su da najsretniji dan provedu u predivnoj bašti Kaštela Ečka. Šest meseci ranije rezervisali su termin. Takođe, kaparisali su muziku. Odlučili su da angažuju dekoratera sale, kao i profesionalni protokol. Opredelili su se za specifične cvetne aranžmane. Sve se odvijalo kao u bajci…
Preko noći, infekcija kovid 19 – zlokobni novi virus korone razrušio im je viziju o danu koji bi trebalo da im promeni živote. Morali su promptno da reaguju! Otkazali su hotel, kao i muziku, dekoratera, cvećara itd. Sve je trajno odloženo… Posledično, navedeni privredni subjekti ostali su bez prihoda, a država bez poreza koje naplaćuje!
Patnja mladog para biće kratkotrajna, budući da raspolažu novcem za svoje venčanje. Kad-tad će reći sudbonosna „da“. Međutim, posledice po lokalnu zajednicu neće biti tako blage, pošto je finansijska snaga naše privrede u debelom minusu.
Uprkos navedenom, političari obećavaju „mirno more“ u javnom sektoru. Nejasno je kako će to postići, budući da se prema njihovoj luci kreće snažan cunami koji je već opustošio arhipelag, zvani mala i srednja preduzeća.