DRŽAVNI SEKRETARI U EČKI, MUŽLjI I MIHAJLOVU

Brizi za mlade puna podrška države
Nenad Ivanišević i Predrag Peruničić, sredinom prošle nedelje bili su u odvojenim posetama Zrenjaninu i u društvu gradskih čelnika obišli Ečku, Mužlju i Mihajlovo. Državni sekretari u ministarstvima za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i sporta i omladine su tom prilikom domaćinima predočili mogućnosti „svojih” ministarstava na planu podrške lokalnim samoupravama, a u nastojanju da one budu uspešnije po pitanju socijalne zaštite, brige za mlade odnosno razvoja i afirmacije sporta.
Državni sekretar Ivanišević razgovarao je u Ečki sa članovima Saveta Mesne zajednice, a potom je obišao sportsku salu u tom selu, kapitalni objekat, čija je izgradnja završena a otvaranje se očekuje uskoro. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je Ivaničeviću da su aktivnosti lokalne samouprave definisane tako da svako naseljeno mesto, svaka mesna zajednica, budu prepoznati u gradskom budžetu i da iz njega može očekivati određena sredstva.
– U Ečki je u proteklom periodu realizovano dosta radova koji su finansirani iz republičkog i gradskog budžeta. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije uspevamo da završimo ovu sportsku, ne salu, već halu, što je bila želja svih stanovnika Ečke – da dobiju jedan ovako reprezentativan objekat. S druge strane, zahvaljujući Gradskoj upravi, ove su godine asfaltirane dve ulice u ovom naselju, a nakon osam godina nastavljena je i izgradnja fekalne kanalizacije. Za tu namenu opredeljeno je iz gradskog budžeta 30 miliona dinara – kazao je Santovac i dodao da će, u saradnji sa Savetom Mesne zajednice, grad nastaviti te radove, ali i konkurisati različitim projektima za dobijanje pokrajinskih i republičkih sredstava.
Prilikom posete Mihajlovu, Peruničić i njegovi domaćini obišli su nedavno otvorenu školsku fiskulturnu salu, izgrađenu isključivo sredstvima iz budžeta grada.
– Lokalna samouprava je prepoznala značaj sporta za razvoj društva, jer, kao što znate, dinar uložen u sport znači tri dinara manje ulaganja u medicinu, a ono što je važno jeste da se sa smislom radi i da ono što se počne i završi, što nije bio slučaj ranije. Velika je stvar da Ministarstvo sa pokrajinskom Vladom ima odlične konktakte i tačno znamo gde su problemi. Sada zajedno radimo evidenciju svih sportskih objekata, a ono što je fascinantno jeste da mnogi sportski objekti nisu imali upotrebnu dozvolu – rekao je Peruničić.
Prilikom posete Osnovnoj školi „Servo Mihalj” u Mužlji, zaposleni u toj ustanovi predočili su državnom sekretaru da je izgradnja sale dugogodišnji san učenika i nastavnika.
Peruničić je rekao da je prijatno iznenađen onim što je video – što je škola uporna da dobije svoju fiskulturnu salu i da je izgradnja tog objekta od velikog značaja. Rekao je i da će sledeće godine, zajedno sa Pokrajinom i Gradom Zrenjaninom biti urađeni zajednički projekti i da će se naći način finansiranja ovog toliko željenog objekta.
M.Sn. – Z.D.