DUBRAVKA KRALj, NAJUSPEŠNIJA STUDENTKINjA PRAVA NA NOVOSADSKOM PRAVNOM FAKULTETU

Njen indeks zna samo za desetke

Jeste li čuli za devojku po imenu Dubravka Kralj? Niste? Ona je mlada sugrađanka koja završava prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, ali to nije ništa neobično. Ono po čemu se ističe, jesu same desetke, zbog čega je više puta proglašena za najbolju studentkinju godine.
Dubravka je odrasla u Zrenjaninu, gde je završila osnovnu i srednju Ekonomsko-trgovačku školu „Jovan Trajković”, smer poslovni administrator. Kako kaže, još kao devojčica je maštala da se bavi advokaturom, a predavanja profesorke prava Milane Zlokas u toj Školi, mnogo su joj pomogla i značila na Fakultetu.
– Već po završetku prve godine dobila sam „Izuzetnu nagradu” za postignut uspeh, koji dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu, koju sam dobijala za svaku narednu godinu. Posle prve godine, Ministartsvo prosvete mi je dodelilo stipendiju, a po završteku druge godine postala sam stipendista Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu – s ponosom ističe naša sagovornica. – Stipendista sam Fondacije „Carlsberg i Dunđerski”, koju dobija najbolji student svake godine sa Pravnog, Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta novosadskog Univerziteta. Stipendista sam Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta, koja se dodeljuje najboljim studentima završnih godina, a smatra se najprestižnijom stipendijom – to je čuvena stipendija „Dositej”.
Dvadesettrogodišnja Zrenjaninka kaže da su sve stipendije i nagrade velika satisfakcija i drago joj je što se trud prepoznaje, što joj daje veći podsticaj za dalje angažovanje. S obzirom da je, trenutno, studentkinja sa najvećim prosekom u generaciji, očekuje titulu studenta generacije, koja bi predstavljala krunu njenog studiranja. Kako kaže, ostala su joj još tri i po ispita do kraja i nada se da će se sve uspešno okončati. Na pitanje da li smatra da će joj ovaka uspeh doprineti lakšem pronalasku posla, Dubravka odgovara:
– Ne mislim da je prosek presudan, ali ipak predstavlja indiciju da je u pitanju pre svega vredna, ali pametna i talentovana osoba. Prvobitno sam verovala da je advokatura idealno zanimanje za mene, zbog toga sam i upisala fakultet. Moj otac je advokat, maštala sam o radu sa njim. Međutim, kako vreme odmiče, razmišljam i o nekim drugim zanimanjima. Mislim da pravnici nemaju dovoljno široku sliku o svojim mogućnostima. U današnje vreme potreba za ovom strukom je ogromna, pre svega u privredi, ali i u državnim organima ili čak u nekim međunarodnim organizacijama. Privlači me i rad na fakultetu.
Još uvek nisam donela konačnu odluku, za sada advokaturi dajem prednost. Jedino u šta sam sigurna, jeste da ako se budem bavila advokaturom, to će biti u Zrenjaninu – priča mlada studentkinja.
Iako sa jedne strane razume omladinu koja napušta Zrenjanin, smatra da neki potcenjuju grad i da neko ko se vrati u Zrenjanin, sa dobrim znanjem, može da ostvari veliki uspeh jer je mala konkurencija. Kako kaže, za pravnike ima posla, posebno za one koji imaju zvanje advokata, notara i javnih izvršitelja jer ih je daleko manje ovde nego u Novom Sadu i Beogradu, gde su ta zanimanja u ekspanziji. Uostalom, kako navodi, emotivno je vezana za svoj grad i želi da doprinese kvalitetu pravne zaštite.

SAVET BRUCOŠIMA
– Pre svega bih razbila predrasudu da se na studijama prava sve uči napamet, jer to apsolutno nije tačno. Najpre im savetujem da uče sa razumevanjem, a da predavanja u tome mnogo pomažu. Takođe, da u onim predmetima, koji ih manje zanimaju, pronađu nešto što je blisko njihovoj sferi interesovanja. U svakoj grani prava se možete naći neki segment koji će ih zanimati. I naravno, savetujem im da dolaze na fakultet i da se druže, jer je razmena informacija jako važna – poručuje Dubravka Kralj.

DOBRA ORGANIZACIJA
Buduća diplomirana pravnica naglašava da je dobra organizacija jako važna ukoliko želimo uspeh. Kako ističe, iako predavanja nisu obavezna na Pravnom fakultetu, za svakog studenta su veoma korisna, jer pomažu da efikasnije savladaju štivo. I pored toga što su studije prava veoma zahtevne, Dubravka uvek ima vremena i za sebe, te slobodno vreme voli da provodi u dobrom društvu. Ogromnu zahvalnost za svoj uspeh duguje baki Svetlani i mami koje su joj najveća podrška.

I. ISAKOV