DUGOVI ZA GREJANjE – GRAĐANA PREKO 130 MILIONA DINARA, PREDUZEĆA 31 MILION

Poslato 626 opomena pred isključenje

Prema informacijama iz Javnog preduzeća „Gradska toplana”, zaključno sa prvom nedeljom u julu, građani za prirodni gas duguju 37 miliona dinara, dok za daljinsko grejanje taj dug iznosi skoro 92,8 miliona dinara. Iz tog javnog preduzeća napominju da su to redovna dugovanja, bez tužbi.
– Dugovanja po tužbama su skoro duplo veća. Građani po tužbama duguju 75 miliona za isporučeni prirodni gas, a tužbe za daljinsko grejanje „teške su” 137,5 miliona dinara – navodi Melanija Lojpur iz „Gradske toplane”.
Ona dodaje da je ovo preduzeće poslalo opomene pred isključenje na 626 adresa, a da se opomene koje su poslate građanima na sistemu distribucije prirodnog gasa odnose na dug od 15 miliona dinara.
– Rok za isplatu tog duga bio je 22. jun. Posle tog datuma krenulo se sa isključenjima 162 kupca, čija su dugovanja bila veća od 20 hiljada dinara – kaže Lojpur.
Na pitanje koja kategorija kupaca najredovnije izmiruje svoje obaveze prema toplani, ona objašnjava da je procenat naplate bolji kod individualnog stanovanja, odnosno na mreži distribucije prirodnog gasa, nego li kod kolektivnog stanovanja, u sistemu daljinskog grejanja. Kao najredovnije platiše pokazuju se stariji sugrađani, odnosno penzioneri, što je slučaj već godinama.
Kada je reč o zrenjaninskim preduzećima, zaključno sa 5. julom, ona za prirodni gas duguju 14 miliona, a za grejanje 22,5 miliona dinara.
– Po tužbama, poslovni potrošači za prirodni gas duguju osam miliona, a za daljinsko grejanje 31 milion dinara – navela je Melanija Lojpur podatke „Gradske toplane”.
Suzana Kokavski