DODELjENE NAGRADE DRUGOG MEMORIJALNOG KONKURSA „MOMČILO MOMA STOJKOV” ZA NOVINSKU REPORTAŽU

Priznanje kolega – podstrek majstorima pera

  • Jelena L. Petković iz frankfurtskih „Vesti” dobitnica je prve nagrade, drugonagrađena je dopisnica „Politike” Olga Janković”, a treću nagradu zaslužio je reporter „Večernjih novosti” Nikola Janković

REDAKCIJA DODELA NAGRADE MOMA STOJKOV 010_resize

Velika mi je čast što sam dobila nagradu koja nosi ime poznatog novinara, reportera, uz čije smo reportaže u novinama i na televiziji mogli da uživamo i da naučimo mnogo toga. Posebno mi je drago što sam priznanje dobila od kolega, i to za temu o Kosovu i životu Srba u toj pokrajini.
Jelena L. Petković, dobitnica prve nagrade na drugom Memorijalnom konkursu „Momčilo Moma Stojkov” za novinsku reportažu, ovim rečima obratila se zvanicama na svečanom uručenju priznanja u petak, 15. jula, u sedištu Novinskog preduzeća „Zrenjanin”. Dugogodišnja urednica beogradske redakcije frankfurtskih „Vesti” priznanje je dobila za reportažu „Šest duša u četiri kvadrata”, objavljenu juna prošle godine u ovom dnevnom listu koji se distribuira na svih pet kontinenata.
– Jedan od motiva da priložim svoj rad na konkurs bio je to što sam želela da proverim kako moje kolege procenjuju teme kojima sam posvećena i kako neko ko živi u Vojvodini gleda na život Srba na Kosovu i Metohiji – dodala je ovom prilikom Jelena.
Drugu nagradu osvojila je reportaža „U Samošu prisiljeni da prosipaju mleko” Olge Janković, objavljena u „Politici”, a treću reportaža „Da je više džebane, manje bi štete bilo” Nikole Jankovića, objavljena u „Večernjim novostima”. Nagrade se sastoje od povelje i novčanog iznosa koji obezbeđuje organizator konkursa, NIP „Zrenjanin” AD.
Dobitnike nagrada na početku svečanosti pozdravio je direktor Novinskog preduzeća „Zrenjanin” i glavni urednik regionalnog nedeljnika Dalibor Bubnjević, a učesnicima se zahvalila i Sunčica Stojkov, ćerka novinara Mome Stojkova i dugogodišnja radnica tehničke redakcije lista „Zrenjanin”. Članovi žirija na ovogodišnjem konkuru bili su novinari Ljiljana Bailović, Biljana Mandić i Aleksandar Bjelogrlić.
Konkurs za reportažu je posvećen doajenu novinarstva, dugogodišnjem televizijskom i radio novinaru i reporteru lista „Zrenjanin” Momčilu Momi Stojkovu (1945-2013).

 

07 - 3b nagrade Jelena
KOSOVO U SRCU

Prvonagrađena autorka Jelena L. Petković dugogodišnja je novinarka dnevnog lista „Vesti” sa sedištem u Frankfurtu. Po rođenju Beograđanka – kako sama voli da doda – sremačkog porekla, Jelena je već godinama opredeljena za izveštavanje iz Čaglavice, Štrpca, Prizrena i drugih mesta na Kosovu u kojima žive Srbi. Za predan reporterski rad dobila je nagradu „Laza Kostić” Udruženja novinara Srbije.
Njena reportaža „Šest duša u četiri kvadrata” govori o mnogočlanom domaćinstvu Dičića u selu Straža kraj Gnjilana. To je potresno svedočanstvo o „okovima gladi i beznađa” u kojima majka Violeta, sa suprugom, deverom i starom bakom nastoji da na put izvede ćerke Marinu i Jadranku.
07 - 3c nagrade OlgaPRIČA IZ SAMOŠA
Dobitnica druge nagrade Olga Janković radi kao dopisnica dnevnog lista „Politika” iz Pančeva, a ranije je obavljala dužnost urednice Televizije Pančevo. Njen napis „U Samošu prisiljeni da prosipaju mleko” rečju i slikom ukazuje na šokantnu činjenicu da apsurdi „privrede u tranziciji” nisu sračunate „demonstracije” ratara i stočara nezadovoljnih ekonomskim ambijentom koji kreira država. Slučaj zabeležen u južnom Banatu u leto 2015. godine, kada su uzgajivači goveda u Samošu bili prisiljeni da dnevno odbacuju više od hiljadu litara dragocene prehrambene namirnice, ukazuje na teškoće domaće mlekarske industrije, pogođene neodgovorno liberalizovanim uvozom i nedovoljnom brigom države za domaćeg seljaka.

 

07 - 3d nagrade NikolaDžEBANA PROTIV OLUJE
Nikola Janković, dobitnik treće nagrade na memorijalnom konkursu, dugogodišnji je dopisnik „Večernjih novosti” iz Užica, zapadne Srbije i istočnog dela Republike Srpske. U profesionalnoj bibliografiji, pored ostalog, ima zapažene intervjue sa Emirom Kusturicom, Peterom Handkeom i drugim poznatim ličnostima.
Njegova reportaža „Da je više džebane, manje bi štete bilo” govori o Stanki Ristić (75) iz okoline Užica, koja je već tri decenije zadužena da sa „poligona 33” ispaljuje protivgradne rakete kad se ukaže opasnost od gradonosnih oblaka. Data u bezmalo beletrističkom maniru, ova priča pleni pomno odabranom, krajnje nesvakidašnjom novinarskom temom.

L. Z.