”DUHOVI” U MELENCIMA: Čobanski paprikaš zamirisao selom

Najveće selo u Srednjobanatskom okrugu Melenci ovog vikenda obeležavaju slavu ”Duhove”, šest nedelja nakon Uskrsa. Pored bogatog kulturno-umetničkog programa koji je počeo u subotu, danas je održano, 19. po redu, Svetsko prvenstvo u kuvanju čobanskog paprikaša, u kojem se nadmetalo više od 40 učesnika.

Najbolji ”čobanac” skuvao je tim ”Čorić – Agrar”, iz Novog Bečeja, koji se prvi put nadmetao na ovoj manifestaciji. Ekipu je predvodio Strahinja Vasković, koji se vodio time da, pošto je rodom iz Sarajeva, koristi namirnice kao čobani sa tog podneblja. Kaže da pobedu nisu očekivali, cilj im je bilo dobro druženje, ali im je drago da su učestvovali u takmičenju i nada se da će sledeće godine opravdati pobedu.

004 ogrev keramika jovanovic 2 005 moja dragana ekipa 006 lsv 005 ne znam 007 ziri

Drugo mesto zauzela je ekipa ”Keramika Jovanović i Ogrev”, a zasluge su pripale glavnom kuvaru Saši Boškovu. Kako je izjavio za naš list, za dobar paprikaš je važno da se ne presoli i da se kuva najmanje četiri sata. Dokaz da su skuvali ukusan paprikaš, potvrdilo je veliko društvo na njihovom štandu.

Paprikaš koji je pripremila ekipa ”Opušteno” iz Elemira, na čelu sa Aleksandrom Vujićem, zaslužila je treće mesto. Prema rečima glavnog majstora, s obzirom da su se prvi put takmičili, sa pripremama su počeli već u 6 ujutru. Zadovoljni su plasmanom, organizacijom i društvom.

Nakon dobrog obedovanja, u 19 časova, u centru sela sledi defile Kulturno-umetničkog društva ”Mladost” iz Opštine Štrpce (KiM), KUD-a ”Božidar Dimitrijević Kozice” iz Drmna kod Požarevca, i domaćina KUD-a ”Kolo” iz Melenaca. Članovi KUD-a ”Kolo” su se takođe obreli u kuvanju „čobanca“, kako bi gostima pokazali tradiciju sela.

I.I.

foto: Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju

010 melencani i njihovi gosti sa sar planine 012 ceka se pobednik 012 drugo mesto 013 gosti 013 pobednik ekipa coric agrar 2 014 bilo i pecenja 008 bajic salas