DUHOVNE SVEČANOSTI U ELEMIRU: Obnova tradicije horskog pevanja


Prvi „Dani duhovne muzike“ održani su u Elemiru, u subotu i nedelju, 26. i 27. oktobra, u hramu Preobraženja gospodnjeg.
Održan je koncert Dečjeg i Mešovitog hora Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski”, koje deluje pri Uspenskom hramu u Zrenjaninu, a kojim diriguje mr Senka Milisavljević.
Na nedeljnoj liturgiji koju je služio protonamesnik Želimir Jovanović, starešina elemirskog hrama, pojali su članovi Dečjeg i ženskog hora „Sveti Arhangel Mihailo“, kojim diriguje Milica Dosković, članica Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nakon liturgije članovi oba hora „Sveti Arhangel Mihailo“ predstavili su se i drugim popularnim pesmama iz duhovnog i svetovnog repertoara. Posebno je bila zapažena i nagrađena aplauzom izvedba kompozicije „Ne dam“ Milice Dosković.
Učesnike i posetioce „Dana duhovne muzike“ pozdravio je otac Želimir Jovanović, idejni tvorac i organizator ovih svečanosti. Elemir je još 1806. godine imao pevačko društvo, a hram Preobraženja gospodnjeg u ovom mestu jedan je od najstarijih u Banatu i regionu. – Namera nam je da se obnovi tradicija horskog pevanja, da mladi krenu stopama svojih predaka, kao i da meštani vernici imaju priliku da čuju izvođače duhovne muzike iz okruženja koji bi upotpunili verski i kulturni život Elemira – kaže otac Želimir Jovanović.


Tekst i foto: B. Jajić