DVE STOTINE GODINA KAŠTELA EČKA – UZBUDLJIVE, NEDOREČENE PRIČE O VELELEPNOM DVORCU KOJE BUDE MAŠTU

Vekovi čuvaju tajne i legende

Niko ne zna šta je pre više od 200 godina na svečanom otvaranju dvorca u Ečki, nedaleko od Bečkereka (Petrovgrada, Zrenjanina), svirao tada devetogodišnji Franc List, čudo od deteta, potonji slavni kompozitor. Ne zna se ni da li su se u noći 29. avgusta 1820. godine dvorcem ili parkom čuli zvuci klavira Listovih ili kompozicija njegovog učitelja Černija, Mocarta ili Betovena, čiju je 250. godišnjicu rođenja svet slavio 2020. godine.
Zna se da je Lista doveo jedan od najbogatijih evropskih ugarskih vlastelina, grof Mikloš Esterhazi i da je muzikom zadivio više od 300 uglednih zvanica… Supruga Agoštona Lazara, Elizabeta (od nemačkih plemića Egelspaher), organizovala je svečanost. Glavni kuvar je došao iz Beča, odakle je i drveće, zasađeno u parku. Trpeza je bila obilna i raznovrsna. Sutradan je vlastela bila u lovu, a dame su gondolama plovile Begejom i Velikim jezerom…

EČKA OD EČE
Beč je i predvorje priče o Kaštelu Ečka – 1. avgusta 1781. godine grof Lazar Lukač, Jermenin poreklom iz Erdelja, izlicitirao je posed od 30.000 lanaca, u srcu Banata… Za sedište imanja koje je 24. jula 1872. godine platio 217.000 forinti, izabrao je Ečku.
Jedna od legendi koja se i danas prepričava turstima je da je u spomen na Eče (jednu od svojih žena preminuloj u mladosti), vojskovođa Atila Hunski – „Bič božiji”, imenom Ečka nazvao selo i kraj u kome je ona živela.
Kaštel Ečka je od 2001. godine spomenik kulture, a mogućnosti za njegovu turističku revitalizaciju su izazov za budućnost. Prošlost je nedorečena, a Kaštel i nakon 200 godina, neispričana priča.
Kaštel je danas hotel koji ima 45 soba (sedam su luksuzni apartmani koji nose imena nekadašnjih vlasnika, Elizabete, Maksimilijana…). Pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, dvorac je restauriran. Vremešna građevina opet blista od 31. decembra 2007, a u obnovu hotela i dogradnju aneksa je uloženo četiri miliona evra.
Branka Jajić
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin,
J. Jajić, J. D. Njegović

Opširnije u štampanom izdanju