DVOJICA RADNIKA POVREĐENA U EKSPLOZIJI U FABRICI VODE, ŠESTI PUT OVE GODINE PREUSMERAVA SE VODOSNABDEVANjE

Hoće li i postrojenje preživeti opasni incident?

Za fabriku vode godina je počela hapšenjima, a završila se eksplozijom, u kojoj su dva radnika povređena. Između toga bilo je havarija i nestašica vode, promena vlasništva postrojenja, a takođe je potvrđeno da je voda i dalje zabranjena za piće. O tome da li će nakon svega investitoru biti pružena nova šansa da prečišćava zrenjaninsku vodu, mogli bi da odluče stručnjaci. Prema za sada nezvaničnim informacijama, Grad je oformio posebnu komisiju za vodosnabdevanje koju čine doktori nauka.

RADNICI ZADOBILI OPEKOTINE, NISU ŽIVOTNO UGROŽENI
U ponedeljak ujutru oko pet časova dogodila se eksplozija u fabrici vode, pri čemu su dvojica radnika povređena, jedan teže, drugi lakše. Vest su objavili mnogi nacionalni mediji, a saopštila ju je i firma „Fabrika vode DOO Beograd – Vračar” na svom sajtu, najpre navodeći da je zbog eksplozije došlo do prekida vodosnabdevanja, a potom da su radnici ozleđeni.
Radnici su zbrinuti u zrenjaninskoj Opštoj bolnici, i prema poslednjim informacijama ove ustanove, nisu životno ugroženi. Reč je o pedesetogodišnjem A.V. i četrdesetdvogodišnjem J.M.
Zadobili su opekotine tokom postupka hlorisanja vode u pogonu zatvaračnice u fabrici vode, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo rada, nakon nadzora Odseka inspekcije rada Zrenjanin.
– Inspektor je na licu mesta ustanovio da su oba zaposlena bila prijavljena kod pomenutog poslodavca na neodređeno vreme na poslovima operater uređaja za prečišćavanje vode, što podrazumeva i obavezno socijalno osiguranje. U postupku daljeg nadzora inspektor rada će preduzeti odgovarajuće mere – kažu u Ministarstvu.
Inače, kompanija „Fabrika vode”, prema podacima Agencije za privredne registre, tokom poslednje tri godine imala je samo jednog zaposlenog.
Povodom incidenta u postrojenju za preradu vode oglasio se i gradonačelnik Simo Salapura.
– Najvažnije je da su povređeni radnici van životne opasnosti. Uviđaj je u toku i očekujemo zvanične informacije o incidentu – saopštio je Salapura.

VRATILA SE „ŽUTA”
Nakon eksplozije i kraćeg prekida distribucije vode u gradu, vodosnabdevanje je ponovo preuzeo „Vodovod”, tako da se građanima Zrenjanina vratila stara dobra „Žuta”. Ovo je, prema evidenciji našeg lista, šesti put od početka godine da se vodosnabdevanje grada prebacuje sa fabrike vode na „Vodovod” i obrnuto. Neće biti i poslednje, sudeći po kratkom saopštenju direktora „Fabrike vode Beograd – Vračar” Bojana Dimkića, objavljenom na Televiziji „Santos”. – Materijalna šteta ne bi trebalo da bude velika jer je fabrika bila u pogonu nakon eksplozije. Prebacivanje vodosnabdevanja na izvorište je izvršeno zbog istrage. Kada se ona završi i kada nam nadležni dozvole, nastavićemo sa radom. Najvažnije je da povređeni radnici nisu u životnoj opasnosti – naveo je Dimkić.
Iz „Vodovoda” su, međutim, objasnili za KTV da je vodosnabdevanje preusmereno jer je tako od njih tražio menadžment postrojenja, koji ih je imejlom oko 8.20 ujutru u ponedeljak obavestio da fabrika zbog havarije više nije u mogućnosti da snabdeva grad vodom. „Vodovod” je takođe saopštio da nemaju informaciju da li će i kada početi rad postrojenja za preradu vode.
Podsetimo, potpisnici Ugovora o nabavci usluge prečišćavanja pitke vode iz 2015. godine „Vodovod” i grupa ponuđača – „Grupa Zilio spa”, „Grupa Zilio d.o.o.” i „Sinertek d.o.o.” iz Beograda, zaključili su 21. januara ove godine Sporazum u kojem su konstatovali da su nastupili uslovi za raskid Ugovora, ali da će zajedno pokušati da on ostane na snazi tako što će investitor dobiti dodatni šestomesečni rok da Zrenjaninu obezbedi zdravu vodu.
U tome nije uspeo, budući da je zbog katastrofalnog pritiska vode u gradskoj mreži, „Vodovod” preuzeo vodosnabdevanje od fabrike početkom jula. Međutim, saradnja sa investitorom nije raskinuta, već mu je u septembru data nova šansa. Sa vlasnicima fabrike vode potpisan je novi sporazum kojim se produžuju rokovi, a dogovor o tome postigli su kabineti gradonačelnika Zrenjanina i premijerke Srbije. O ovom dokumentu nismo dobili informacije od JKP „Vodovod” do zaključenja broja.
U proteklom periodu, prema podacima sa sajta „Fabrike vode Beograd – Vračar”, u okviru pogona privodila se kraju izgradnja dodatnog rezervoara. Na ovoj adresi takođe su objavljivani rezultati analiza vode zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje iz oktobra i novembra, a koji su se odnosili na uzorke iz potisne stanice.
Predstavnici fabrike tom prilikom su istakli da prerađena voda zadovoljava sve parametre propisanog Pravilnika, stvorivši utisak da je voda zdrava za piće, zbog čega su i pojedini nacionalni mediji izvestili da je Zrenjanin nakon incidenta u postrojenju „ponovo ostao bez pijaće vode”. Šesnaestogodišnja zabrana njene upotrebe za piće, međutim, nikada nije ni prestala da važi, pa tako ni dok je fabrika isporučivala prerađenu vodu, prema letošnjoj odluci Sanitarne inspekcije.

 • STRUČNA KOMISIJA ĆE OCENITI FABRIKU
  Prema informacijama iz kabineta gradonačelnika, oformljena je komisija koja bi u narednom periodu trebalo da analizira vodosnabdevanje grada i rad fabrike vode. Čine je stručnjaci iz oblasti hemije, građevine, mašinstva, tehnologije: prof. dr Jasmina Agbaba, prof. dr Nenad Ivanišević, mašinski inženjer Radivoje M. Batinić i specijalistkinja tehnologije Ljubica Žunić.
  Komisija bi, između ostalog, trebalo da sagleda celokupno stanje u vezi sa vodovodnom mrežom i vodosnabdevanjem u gradu, zatim da utvrdi realno stanje i mogućnosti postrojenja za prečišćavanje vode, kao i da utvrdi kvalitet ispuštenih otpadnih voda.
 • ISPITANO 17 SVEDOKA
  Istraga o zloupotrebama u vezi sa fabrikom vode još uvek je u toku, saopštila je za naš list zamenica javnog tužioca Dragana Tadić iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Navodi da je do sada saslušano troje okrivljenih, kao i da je ispitano 17 svedoka, te da za sada još nije moguće reći da li su ispitani svi svedoci. Trenutno je u ovom postupku naloženo da se izvrši ekonomsko-finansijsko veštačenje. U novosadskom Tužilaštvu nisu mogli da kažu da li će biti eventualnog proširenja istrage. Kako je nedavno za naš list izjavio Vićentije Darijević, branilac jednog od osumnjičenih Gorana Tajdića, Tužilaštvo se interesuje i za prošlogodišnja dešavanja oko fabrike vode, konkeretno o novcu isplaćenom postrojenju za osposobljavanje mehanizama za prečišćavanje vode, a koji je od Vlade Srbije, preko Grada i zatim „Vodovoda”, prosleđen investitoru.
  M. Maričić

 

 • TUŽILAŠTVO SE NIJE OGLASILO
  Povodom incidenta, u ponedeljak smo uputili pitanja Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu kako bismo saznali da li su informisani o eksploziji, kako je tužilac okvalifikovao navedeni događaj i kakva je odluka doneta, odnosno da li je određeno zadržavanje odgovornim licima, s obzirom na to da su povređena dva radnika. Do zaključenja ovog broja, nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.  I. I.