ECICA: Succese remarcabile

Palmares cultural în 2015
La cea de-a 55-a ediţie a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina, care a avut loc în august la Uzdin, toate formaţiile participante au fost încununate cu lauri. Astfel, premiul I în categoria formaţiilor corale a fost conferit corului bărbătesc, dirijat de magistrul Roman Bugar. Tot premiul I a fost decernat grupului vocal bărbătesc, tarafului precum şi orchestrei de muzică populară, instruită de acelaşi Roman Bugar. În categoria soliştilor instrumentişti, premiul I a revenit lui Mario Trăilă (la vioară), care la concursul internaţional al soliştilor instrumentişti s-a clasat pe locul al II-lea. La categoria dansuri stilizate, formaţiei instruită de Ionel Bugar i-a fost acordat premiul III.
La grandioasa manifestare, Societăţii Cultural-Artistice „Ştefan Ştefu“ i-au fost conferite în total şapte premii: cinci premii I, un premiu al doilea şi un premiul al treilea.
Elevii de la Şcoala Generală „Dr. Aleksandar Sabovljev“ din Ecica au avut şi ei succese demne de amintit, în diferite domenii, cu preponderenţă în muzică.
La Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, care a avut loc iunie la Uzdin, unii dintre elevi au fost premiaţi.
La festival au evoluat elevii de la cursul inferior şi de la cel superior, care s-au întrecut în trei categorii de vârstă. Categoria I au constituit-o elevii de la cursul inferior (ciclul II-III). Micuţei violiniste Angela Bugar i-a fost conferit premiul pentru cel mai tânăr solist instrumentist participant. În categoria a doua au intrat elevii de la clasele V-VI. Premiul I a revenit lui Denis Lupşor, interpret a vioară – o viitoare speranţă a muzicii ecichene, dar nu numai. În categoria a treia, la care şi-au dat concursul elevii de la ciclul superior (clasele V-VIII), pentru autenticitatea repertoriului a fost premiat interpretul la vioară Victor Radu.
Succese remarcabile au avut şi recitatorii. În urma trecerilor în reviste comunale, care a avut loc la sfârşitul lui februarie la Zrenianin (la care au participat 116 de recitatori din toată comuna), a celor regionale (care s-au desfăşurat în martie la Čoka) şi a celor provinciale (care au avut loc în aprilie la Seciani), Dalia Dordjević, elevă în clasa a VII-a, s-a plasat la concursul republican, care s-a ţinut în mai la Užice. Recitatoarea s-a prezentat cu poezia „Un duel“ de G. Topârceanu, fiind instruită de prof. de limba română Adam Ogrin. Dalia a ocupat locul opt, fiind printre primele zece recitatoare din ţară.
La concursul recitatorilor „Buna Vestire“ de la Uzdin, Valentina Dan, elevă la ciclul superior, s-a clasat pe locul al III-lea. Recitatorii s-au bucurat de un mare succes şi la Festivalul de Teatru pentru Copii „Arlechin“ de la Torac, care a avut loc la sfârşitul lui octombrie. S-a remarcat surorile Dan. La secţiunea Recitare în limba literară la categoria preşcolarilor, premiul I a revenit micuţei Angelina Dan. La categoria elevilor de la ciclul inferior, premiul I a fost acordat Vanesei Dan. Deţinătoarele premiului III în aceeaşi categorie sunt Andreea Devici şi Nina Brânda. La categoria elevilor de şcoală generală de la cursul superior, premiul I l-a cucerit Valentina Dan.
La categoria trupelor de teatru, elevii de la şcoala generală din Ecica, care au prezentat sceneta „Domnul Goe“ de I.L. Caragiale, regizată de învăţătoarea Doina Bugar, s-au plasat pe locul II. Cel mai bun actor a fost declarat lui Mişel Păun, care a interpretat rolul titular. Trupa de teatru din Ecica a fost premiată şi pentru cele mai bune costume.

Stella BUGARIU