„EČKA” DA BUDE CENTAR POSLOVNE AVIJACIJE, A MLADI PILOTI DA VRATE KLUBU SJAJ – PLANOVI SU RUKOVODSTVA

Aerodrom za sve ljubitelje vazduhoplovnog sporta

Prvo što ovih dana, oko podneva, dočeka posetioce Aerodroma „Ečka” jesu neimari, odjeci njihovih alata i miris sveže farbe. Dobro, tu je i čuvarka objekta, keruša Branka, koja nove goste prima pomalo nepoverljivo, dok po reakciji osoblja aerodroma ne utvrdi da ipak ne predstavljaju pretnju.
Privodi se kraju renoviranje budućeg kafića sa kojeg se pruža pogled na pistu, a pred kojim je prostrano polje namenjeno za dečje igralište. Na njemu će posebna atrakcija biti jedan manji avion, objašnjava direktor Aerodroma „Ečka” i predsednik Aerokluba „Zrenjanin” Pavle Marković.
– Želimo da na aerodrom ponovo privučemo građane, naročito decu. On pripada svim ljubiteljima vazduhoplovnog sporta – ističe Marković, po struci pilot, kapetan vazdušnog saobraćaja.

UGOVOR ZA TEHNOLOŠKI NAPREDAK
Polovinom juna je u ime DOO Aerodroma „Ečka” Marković potpisao proširenje ugovora sa kompanijom civilnog vazduhoplovstva „Prins avijejšn”, koja godinama na aerodromu drži školu letenja, a sada će tu otvoriti i ovlašćeni servis za „cesninu” malu klipnu avijaciju.
Ova kompanija, koja posluje trideset godina, ima jedan od tri najozbiljnija servisa za avijaciju u Srbiji, a sada planira da nadomak Zrenjanina opslužuje i avione iz registra Evropske unije. Aerodrom „Ečka” su prepoznali kao najstabilniji u regionu, a ovakvo preduzeće ne investira makar gde, objašnjava Pavle Marković.
– U servisu će se zapošljavati ljudi iz lokalne zajednice. Razgovarali smo i sa gradonačelnikom o tome da se u Mašinskoj školi osnuje vazduhoplovni smer, čiji bi učenici ovde imali praksu i mogućnost da se zaposle. Radovi na uređenju dela hangara za servis trebalo bi da budu gotovi do marta sledeće godine – navodi naš sagovornik.
„Prins avijejšn” bio je u potrazi za aerodromom generalne i sportske avijacije gde bi proširili svoj posao, objasnio je Srđan Kragojević, tehnički direktor ove kompanije.
– Imamo fenomenalnu saradnju sa „Ečkom”, gde ćemo tehničku podršku pružati avionima svoje škole, a potom i trećim licima. Naša kompanija jedina u regionu poseduje sertifikat Evropske agencije za bezbednost u civilnom saobraćaju. Smatramo da ćemo ovde moći da primimo 20-30 aviona godišnje što bi donelo ozbiljan tehnološki napredak zrenjaninskom aerodromu – kazao je Kragojević.

AERODROM POSTAO SAMOODRŽIV
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradski čelnici, koji su primetili da je trava na pisti i ostatku aerodromskog prostora pedantno podšišana.
– Kompleks je uvek sređen, a ne samo za ovakve prilike – objašnjava Pavle Marković, dodavši da su mesečni troškovi košenja trave oko 44.000 dinara, što je samo deo izdataka za održavanje infrastrukture celog aerodroma. Sve ovo DOO „Ečka” sada pokriva prihodujući iz poslova koji su sklopljeni poslednjih nekoliko godina, ne oslanjajući se više toliko na novac od davanja poljoprivrednog zemljišta u zakup, naglašava Marković.


Milana Maričić

Sa firmom „Er pek” (Air Pack) „Aerodrom Ečka” učestvuje u servisiranju i renoviranju sedišta za avione „erbas” i „boing 737”, zatim održavaju i hangarišu desetak letelica privatnih lica i ponovo servisiraju letelice „Ciklonizacije”.
– Lagano počinjemo da živimo kao komercijalno preduzeće i može se reći da je Aerodrom postao samoodrživ. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju, vraćeni su svi dugovi i odblokirani su i Aeroklub (AK) „Zrenjanin” i aerodromsko preduzeće. Ono zapošljava šestoro ljudi, od toga u servisu dvojicu mehaničara i jednog inženjera, a postoji potreba za još troje stručnjaka – kaže Pavle Marković.
Osim redovnog održavanja, aerodromski kompleks takođe je nedavno i obnavljan. Zamenjene su elektroinstalacije, uvedena LED rasveta, sanirana mreža oluka, kao i tri sekcije hangarskih vrata sa šinama, nabraja Marković, dok sve to i pokazuje u hangaru, otvarajući električne ormariće gde se vide nove žice. Tu je i majstor koji radi na remontu jednog od dva nova aviona Aerokluba, koji su dopremljeni u januaru iz Španije. Tako će AK „Zrenjanin” za obuku pilota imati tri aviona – „cesnu 172” i dva „pajper tomahavka”, što će prema rečima predsednika DOO „Ečka”, činiti respektabilan školski centar.

POVRATAK AEROKLUPSKE ŠKOLE
Škola u zrenjaninskom Aeroklubu ne postoji od 2007. godine, a ove jeseni ponovo se pokreću obuke za po 10 polaznika u jedriličarstvu i motornom letenju. Grupa mladih učenika imaće povoljnu cenu letenja, dok će za starije važiti komercijalni cenovnik.
Ideja Aerokluba je, objašnjava Marković, da potom dotiraju školovanje najuspešnijeg mladog polaznika, koji će se zauzvrat u narednih pet godina takmičiti za Klub. Letačku školu tako će u celoj zemlji imati jedino zrenjaninski i aeroklub u Trsteniku, jer ostale drže privatne kompanije, napominje naš sagovornik.
– Uspešnim poslovanjem aerodroma, finansira se i Aeroklub, te će zato biti moguće da budući mladi polaznici imaju najjeftiniji sat letenja u Srbiji. Piloti su se nekada školovali u aeroklubovima koje su finansirali vojska i Vazduhoplovni savez, ali danas toga nema, a školovanje jednog pilota je jako skupo.
Naša škola će biti respektabilna i po kvalitetu vazduhoplova i kadra, koji čine šestorica instruktora Kluba sa značajnim letačkim ovlašćenjima – navodi Pavle Marković. Dodaje da sjaj Aeroklubu Zrenjanin mogu vratiti samo mladi piloti i uspešni sportisti, a ne proslave i dodele plaketa povodom obeležavanja godišnjica poput prošlogodišnjeg 90. rođendana Kluba.


AK „Zrenjanin” ima 21 člana, a u njemu su trenutno aktivne aviomodelarska, jedriličarska i sekcija motornih aviona, ističe Pavle Marković. Članstvo Kluba čine isključivo sportisti, koji ako žele da postanu deo AK „Zrenjanin”, najpre treba godinu dana da se „pokažu” kao pravi ljubitelji vazduhoplovstva – da redovno dolaze na aerodrom, peru avione, učestvuju u radnim akcijama i usput stiču znanje, ističe prvi čovek Aerokluba.
Uprava Aerodroma planova ima napretek, a jedino što, čini se, može poremetiti nove letove jesu promenljive i nepredvidive vremenske prilike.

  • PETOGODIŠNjI PLAN – CENTAR POSLOVNE AVIJACIJE
    Kada je 2017. izglasan u rukovodstvo aerodromskog preduzeća, Pavle Marković ističe da se najpre pristupilo proceni mogućih pravaca razvoja zrenjaninskog aerodroma. U te svrhe angažovani su stručnjaci koji su sačinili analizu vazduhoplovnog tržišta, koja je dokazala da su priče o Ečki kao kargo ili centru lou-kost avijacije ekonomski neopravdane – Kao najbolje za Aerodrom „Ečka” pokazalo se da se bazira na malu, generalnu avijaciju – preciznije sportsku i poslovnu. Biznis avijacija će radije sletiti na sporedni aerodrom zato što je jeftinije, procedure su jednostavnije, brže se prolazi. Naš petogodišnji plan podrazumeva da se sredi uništena nemačka pista i obezbedi prihvat poslovne avijacije, zatim da se sagradi još jedna platforma i hangar za bazno održavanje takvih letelica – objašnjava Marković.

  • KORISNICI AERODROMA I SPORTISTI
    Kritike da u Aeroklubu više nema Zrenjaninaca, predsednik ove organizacije demantuje, dodavši da nijedan sportista nije izbačen iz Kluba, već su samo razgraničeni korisnici aerodroma i sportisti, članovi AK „Zrenjanin”. – Svi su dobrodošli da na aerodromu hangarišu svoje privatne avione, da ovde piju pivo, prave roštilj i da se druže. Međutim, članovima AK ne mogu se zvati oni koji jednom u dve godine dođu na skupštinu Kluba, ne učestvuju u njegovom radu, a poslednji put su se takmičili 1975. godine. To što je neko pilot ili Zrenjaninac, ne čini ga automatski članom Aerokluba. Nisu izbačeni Zrenjaninci, već su isključeni smo oni koji više nisu aktivni u Aeroklubu, ma odakle da dolaze. Mnogi su to razumno prihvatili, nastavivši da dolaze na aerodrom, a nijedna žalba povodom toga nije stigla klupskoj skupštini niti upravnom odboru. Na kraju, i ja sam Zrenjaninac – živim ovde duže od decenije – ističe Pavle Marković.