EDIT PEŠTI POPOVIĆ POKLONILA KLAVIR ZRENjANINSKOM POZORIŠTU

Muzika je hrana ljubavi – u susret novoj sezoni

Zahvaljujući humaniosti naše sugrađanke Edit Pešti Popović, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ imaće od sledeće sezone klavir iz 1898. godine. Ona ga je poklonila nesebično, ne tražeći ništa za uzvrat. Otvarajući vrata velike scene u novoj sezoni za svoju vernu publiku, zrenjaninsko Pozorište je, u čast darodavke, prošlog petka, 25. septembra, organizovalo koncert Duvačkog kvarteta, čiji su članovi Radica Đedović, Mina Novović, Eleonora Stipić i Nikola Jančić. Na repertoaru je te večeri bila predstava „Vlast“ prema komediji Branislava Nušića.
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ podsećaju da je muzika, kako je to rekao Viljam Šekspir, hrana ljubavi.
– Pisali smo svojevremeno o mecenstvu, nismo skrivali sreću i emocije koje uz nju bujaju kada smo o Goranu Kovačeviću govorili kao o meceni našeg grada – kaže direktorka Ivana Kukolj Solarov. – Ovekovečili smo nastavak saradnje potpisivanjem još jednog ugovora o sponzorstvu između naše kuće i kompanije „Gomex“ na čijem čelu stoji upravo gospodin Kovačević.
Svesni činjenice da su humanizam i renesansa napredak čovečanstva, ali i toga da ih ne bi bilo da to neko nije finansirao, i pri tom umetnicima dao punu slobodu, dakle svesni stanja koje je poznati slikar Lale Đurić satkao u jednu rečenicu: `Da nije bilo mecenstva ne bi bilo ni Leonarda.`, apelovali smo, pokušavali da probudimo u našoj okolini odavno uspavani građanski duh… Danas smo u prilici da se pohvalimo ne samo nadom i verom da ga ima, već i opipljivim dokazom.
B.J.