Ediţia II-a a manifestării culinare

Secretele bucătăriei bunicii”.

În sala de sport a Şcolii Generale „George Coşbuc” din Torac, pe 29 august a avut loc cea de-a II-a ediţie a manifestării culinare „Secretele bucătăriei bunicii ” în organizarea Asociaţia femeilor „Bănăţenele“ din Torac. Asociaţie non-guvernamentală înfiinţată pentru a păstra şi dezvolta tradiţiile şi valorile naţionale ale comunităţii locale. Promovează cultura, tradiţiile şi obiceiurile din regiune și activează în mai multe domenii.

Au fost prezente asociaţii şi cluburi ale femeiilor din comunele Jitişte, Kikinda, Covăciţa, Plandişte şi Zrenianin. Celor prezenți sa adresat Svjetlana Markovici, respectiv Sladjana Kitaresku, preşedinta „Bănăţenelor”, apoi cuvinte de salut a adresat şi directoarea Şcolii Generale, Norica Raşa. Totodată despre organizarea propriu-zisă a vorbit Jelena Travar, adjuncta preşedintelui Comunei Jitişte. Cuvântul inaugurar a fost rostit de domnul Daniel Ungur, deputat provincial.     

În faţa meselor aranjate s-au găsit: Asociaţia Femeilor „Djurdjevdan” din Jitişte, „Vredne ruke” din Srpski Itebej, „Pijada” din Idvor, „Pensionarele” din Torac, „Cvet Orlovata” din localitatea cu acelaşi nume, „Mâini Harnice Bănăţene” din Vladimirovaţ, „Grandulički biseri” din Zrenianin, „Livadjanke” din Aleksandrovo, „Zavičaj” din Ravni Topolovac, „Boboacele” din Satu-Nou şi „Vidovdan” din Banatsko Karadjordjevo.

Juriul în componenţa: Milica Jovanov, preşedinta Organizaţiei Asociaţiilor Femeiilor din Banatul Central, Edit Sarka directoarea Comunităţii Cultural-Instructive din Jitişte și Rodica Petrovici în numele Consiliului Național Român au hotărât următoarele: la prăjituri sărate, locul 3  a revenit femeilor din Srpski Itebej, locul 2 celor din Aleksandrovo,iar locul 1 celor din Jitişte. La specialităţi dulci, tot din aluat cu drojdie, locul 3 au revenit femeilor din  Bašaid, locul 2 celor din Banatsko Karadjordjevo, locul 1 celor din Torac. La aranjamentul standurilor, locul 3 a revenit femeilor din Banatsko Karadjordjevo, locul 2 celor din Torac, iar locul 1 celor din Vladimirovaț. Paralel sa desfășurat şi o expoziţie de picturi, respectiv lucrări grafice ale artistiei plastice Dalila Avram, care a făcut şi o pictură la faţa locului, pe care a dăruit-o femeiilor de la „Vidovdan”.

Manifestarea a fost realizată de Asociaţia Femiilor „Bănăţenele”, cu sprijinul al instituţiei şcolare  din localitate precum și cu sprijinul financiar al Secretariatului Provincial pentru Educație, Administrație și Minoritățile Naționale – Comunități Naționale, Secretariatului Provincial pentru Economie, ocuparea forței de muncă și egalitatea de gen precum și a Consiliului Național al Minorități Naționale Române.

M.V.