EKIPA TELEVIZIJE „KTV” BILA U PRITVORU, U UTORAK ODRŽANO NOVO SASLUŠANJE

Izbačeni iz gradske kuće iako su imali maske i rukavice

Vlasnica televizije KTV Danica Radić izjavila je da je ekipa ove televizije 26. marta uhapšena pod, kako je rekla, „lažnom optužbom” da se nisu dezinfikovali pri ulasku u gradsku kuću, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS). Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu saopštilo je da su dvojica muškaraca uhapšeni jer su prekršili Odluku gradonačelnika od 19. marta o suzbijanju i sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19. U utorak, 31. marta, održano je sledeće saslušanje.
Kako navodi UNS, Danica Radić je rekla da je njen sin Danijel Radić, pokrajinski poslanik, sa kamermanom Robertom Bajtaijem bio na novinarskom zadatku kako bi uzeo izjavu od zamenika gradonačelnika Saše Santovca zbog nedavno raspisanog javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, iako je javno okupljanje zabranjeno.


Danica Radić je za UNS istakla da je, prilikom uzimanja izjave, portparolka gradonačelnika Aleksandra Kandić zvala obezbeđenje da ekipu televizije KTV „izbaci” iz Gradske uprave iako su imali zaštitnu masku i rukavice.
Navela je da je posle dva sata desetak policajaca opkolilo njihovu kuću, da su došli bez sudskog naloga, tražeći Danijela Radića. Radićeva je kazala da ih je policija ucenjivala da će im pretresti kuću ukoliko se njen sin ne pojavi, te da je on onda prihvatio da ode i da izjavu. Dodala je da su im pritom oduzeli i kameru.
Osnovni javni tužilac Mladen Vujin u Zrenjaninu obavestio je 26. marta da su uhapšeni D.R. (28 godina) i B.R. (45 godina) zbog osnova sumnje da nisu postupili po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, prekršivši čl. 248 Krivičnog zakonika. Njima je određeno zadržavanje u pritvoru od 48 sati.
Kako se navodi u sapštenju, D.R. i B.R. su bez poziva predstavnika Grada Zrenjanina, pristupili u prostorije Gradske uprave, odbivši da obave obaveznu dezinfekciju, kako se navodi, neophodnu prilikom ulaska u zgradu. Time su prekršili Odluku gradonačelnika od 19. marta o suzbijanju i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, saopštava Tužilaštvo.

Međutim, kako u izjavi za „KTV” kaže Danijel Radić, Odluka Grada ne propisuje obaveznu dezinfekciju, a on i snimatelj jesu nosili maske i rukavice, za razliku od zaposlenih Gradske uprave koji se vide na snimku „KTV-a”.
– Zamenica javnog tužioca nam je predočila da nam se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zvaničnim propisima za vreme epidemije i nepostupanje po internom aktu Grada. Međutim, moj advokat je našao validnu odluku na sajtu Grada, u kojoj uopšte ne stoji ono što se nama stavlja na teret – da prilikom ulaska moraju da se vrše nekakve dezinfekcije kao i da je zabranjen ulaz u gradsku kuću svima koji nisu zaposleni u Gradskoj upravi – navodi Radić. On je takođe istakao da ima utisak da je reč o montiranom slučaju.
– Moram primetiti da Tužilaštvo vrlo brzo deluje kada sam ja u pitanju, sledeće saslušanje je bilo zakazano za 31. mart, a najpre je meni i kolegi snimatelju bila određena mera zadržavanja od 48 časova. On je bio u zgradi SUP-a, a ja sam prebačen u zatvor u Gundulićevoj ulici. Tretman policije i u zatvoru je bio vrlo loš. Obavestio sam ih da sam srčani bolesnik i da su mi lekovi koje pijem ostali kod kuće, na šta mi je samo rečeno da legnem i da će mi biti bolje – ispričao je Danijel Radić.

M. Maričić