ALEKSANDRA TANASIJEVIĆ, SEKRETARKA CRVENOG KRSTA O VANREDNOM STANJU

Veliko srce sugrađana – spremnost da pomogu

Predstavnici Crvenog krsta Zrenjanin angažovani su u aktivnostima koje nalaže vanredno stanje. Učestvuju u radu gradskog i okružnog štaba za vanredne situacije. Čim je formiran kol-centar, na koji se javljaju prvenstveno stariji sugrađani kojima je potrebno dostaviti osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu, Crveni krst je, u koordinaciji sa štabovima, formirao timove volontera za svakodnevne aktivnosti.
O radu u vanrednom stanju razgovaramo sa sekretarkom Crvenog krsta (CK) Zrenjanin, Aleksandrom Tanasijević.

Kako protiču dani u vanrednim okolnostima?
– Kao činilac sistema zaštite, Crveni krst Zrenjanin realizuje odluke koje donosi pre svega Gradski štab za vanredne situacije. Trenutno najugroženija grupa ljudi jesu naši stariji sugrađani (preko 65 godina starosti) te Crveni krst Zrenjanin trenutno najveći deo svojih kapaciteta angažuje upravo na pružanje pomoći i podrške ovim ljudima.

Koliko domaćinstava je obuhvaćeno programom „Briga o starijima” u novim uslovima?
– U okviru aktivnosti pružanja pomoći starijem stanovništvu u stanju socijalne potrebe, volonteri Crvenog krsta obilaze korisnike programa „Briga o starijima” i uručuju im konzervirane namirnice i sredstva za higijenu. Do sada su volonteri obišli više od 50 takvih domaćinstava (najčešće jednočlana ili dvočlana staračka domaćinstva).

Koliko volontera je trenutno uključeno u aktivnosti i kako funkcioniše gradski kol-centar?
– Grad Zrenjanin je uspostavio kol-centar u koji se javljaju prvenstveno stariji sugrađani koji imaju potrebu za uslugom pomoći u nabavci osnovnih životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu. Crveni krst Zrenjanin je oformio timove volontera (uzrasta od 18 do 40 godina), koji učestvuju u pružanju odgovora na potrebe najugroženijih sugrađana. Na raspolaganju organizaciji Crvenog krsta je trenutno 70 volontera, a njih 40 je do sada uključeno u aktivnosti.
U okviru koordiniranog odgovora na potrebe starijih sugrađana, mobilni timovi volontera Crvenog krsta Zrenjanin, po dostavljenim zahtevima kol-centra grada Zrenjanina, pomažu starijim sugrađanima u štabovima koji su oformljeni pri gradskim mesnim zajednicama. Osnovne usluge koje volonteri pružaju su nabavka životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu.

U kojim delovima grada su najveće potrebe stanovništva?
– Najviše usluga volonteri Crvenog krsta pružaju u mesnim zajednicama „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković”, u najvećem gradskom naselju Bagljaš.

Kako trenutno radi Narodna kuhinja?
– U skladu sa merama Vlade Republike Srbije o zabrani izlaska iz kuća licima starijim od 65 godina, Crveni krst Zrenjanin je u okviru realizacije programa Narodna kuhinja organizovao najpre dostavu toplih obroka korisnicima starijim od 65 godina koji žive sami i nemaju mogućnost da im neko preuzme topli obrok. Ostalim korisnicima su, uz pojačane mere zaštite i higijene, distribuirani topli obroci na distributivnom punktu u Crvenom krstu. Potom su, Grad Zrenjanin i Crveni krst doneli odluku o obustavi pripreme toplih obroka u okviru programa Narodne kuhinje te je usledila distribucija paketa hrane namenjenih za dvonedeljni period. Paketi su korisnicima toplog obroka koji imaju više od 65 godina odneti u domove, a ostali su svoja sledovanja mogli da preuzmu u svojim mesnim zajednicama. Ukupno 262 korisnika toplog obroka zbrinuta su na ovaj način.

Nisu zaboravljeni ni stariji volonteri?
– Tokom poslednjih dana Crveni krst Zrenjanin organizuje i posete svojim starijim voloterima. Pre svega, zbog sopstvene bezbednosti, disciplinovano su u samoizolaciji mnogi volonteri CK koji i ovog puta imaju veliku želju da su sa nama i pomognu u toku povećanog obima aktivnosti. Poželeli smo im dobro zdravlje uz nadu da ćemo što pre ponovo zajedno izvršavati misiju Crvenog krsta!

Da li ste spremni i za eventualne nove izazove?
– Osim navedenih aktivnosti, CK stavlja sve svoje kapacitete na raspolaganje u slučaju potrebe realizacije eventualnih narednih mera (pomoć starijim licima bez primanja i sl) u zavisnosti od odluka Gradskog štaba za vanredne situcije.
Osim volonterima CK, pružamo veliku zahvalnost svim ostalim, pre svega mladim ljudima dobre volje, pojedincima i organizacijama koji su ponudili pomoć.
Molimo i za strpljenje onih koji su želeli, a još nisu bili angažovani, jer je pred nama duga, maratonska bitka u toku koje će dolaziti i do zamora i svojevrsnog zasićenja volontera, te će svi dobiti priliku da pomognu. I ovog puta, kao i u mnogo nedaća do sada, Zrenjaninci su pokazali izrazitu empatiju i veliko, srce iskazujući nesebiču spremnost da pomognu drugima.
Veliku zahvalnost upućujemo pre svega radnicima zdravstvenih ustanova, institucijama i ustanovama i organizacijama koje deluju u okviru koordiniranog odgovora i brige za stanovništvo uz nadu da ćemo svi zajedno dati svoj najveći mogući doprinos da što pre prebrodimo ovu izuzetno ozbiljnu situaciju. I da ponovimo i poručimo po ko zna koji put svima da se čuvaju i čuvaju druge, primenjuju mere zaštite, slušaju savete stručnjaka. Stariji sugrađani ne izlazite iz svojih kuća – možete spasiti živote, mi smo tu da dođemo do vas!

  • ODGOVORNOST, PRE SVEGA
    – U periodu od 16. do 23. marta, realizacijom niza pomenutih aktivnosti pružena je pomoć za 535 osoba i 266 domaćinstava – ističe Aleksandra Tanasijević. – Volonteri Crvenog krsta su uložili 1.640 volonterskih sati rada na čemu im pružamo veliku zahvalnost. Koordinacija velikog broja volontera je izuzetno zahtevan i ozbiljan posao. Na njima je velika odgovornost da u ovim specifičnim i teškim momentima sačuvaju kredibilitet i poverenje Organizacije. Ono se teško stiče, lako i u trenu gubi a potrebne su godine da se povrati. Stoga volonteri CK, posebno oni koji odlaze do starijih sugrađana i obavljaju potrebne nabavke, moraju da se pridržavaju jasno definisanih procedura. To podrazumeva da ne ulaze u stambene jedinice već od starijih sugrađana (preko 65) po izdatom radnom nalogu uzimaju narudžbine i obavljaju kupovinu, a potom isporučuju kupljene artikle, vraćaju kusur i uručuju fiskalni isečak, a korisnici svojim potpisom na pojedinačne radne naloge overavaju izvršene usluge. Pri tom su u obavezi i da fotografišu fiskalne račune i radne naloge, a fotografije putem mobilnih telefona dostave Crvenom krstu.

Branka Jajić