EKOLOŠKA AKCIJA „MLEKOPRODUKTA“: Spasimo pčele, volimo prirodu!

Nizom aktivnosti u Zrenjaninu i okolini, kompanija „Mlekoprodukt“ uključila se u obeležavanje 22. aprila, Dana planete Zemlje. Zajedno sa članovima školice sporta „Čigra“ i VK Begej 1883 čistili su Izletište na Tisi i obale Begeja u gradu. Nakon toga sproveli su i akciju sejanja cveća koja je usmerena ka sprečavanju opadanja populacije pčela.

– Sav otpad poslat je na reciklažu, a novac prikupljen na ovaj način biće doniran nekoj od ustanova za brigu o deci. Akciju je podržalo JKP „Čistoća i zelenilo“ koje je obezbedilo kontejnere, rukavice i vreće za skupljanje smeća – kažu iz „Mlekoprodukta“.

U okviru akcije „Spasimo pčele“ podeljene su saksije sa semenima poljskog cveća, koje se mogu bacati gde god želimo da raste. Ono će niknuti bez dalje intervencije čoveka, a pomoći će povećanju broja pčela kao izuzetno važnog dela eko-sistema.

– Bacanje „bombi“ sa semenom je zabavna igra za decu i odrasle, a ujedno i taktika za ozelenjavanje napuštenih parcela u urbanim prostorima. „Gerilski baštovani“ kojima se podele „bombe“ sa semenom mogu da bacaju kuglice u prirodu, na skrovita, zanemarena mesta, kao i na livade. Pored konkretne pomoći pčelama, ovaj projekat utiče i na svest o neraskidivoj vezi pčela i hrane – ističu iz „Mlekoprodukta“.

Iz Kompanije podsećaju da je smanjivanje površina pod divljim cvećem među glavnim uzrocima pada populacije pčela. Navode da su veoma zadovoljni odzivom ljudi na akciju koja budi svest o neophodnosti konkretnih koraka za očuvanje prirodne sredine za sledeće generacije.

– Zahvaljujemo se svima koji su se pridružili našem Biser timu! Nadamo se da će naše akcije biti motiv svakome da nastavi da voli prirodu, pazi na okolinu, sadi drveće i cveće i ne dozvoljava da nam reke i okolina budu zatrpane otpacima. Volimo Zemlju, a ona će nas višestruko nagraditi! – poručuju iz Mlekoprodukta.