ELEMIR MEĐU RETKIM OVDAŠNjIM SELIMA KOJA SE JOŠ „DRŽE” SAMODOPRINOSA

Hoće da završe kanalizaciju

To što nikada nisu okrenuli leđa samodoprinosu, decenijama afirmisanom načinu ubiranja novca za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, Elemircima iz godine u godinu donosi ponešto novo, što ih približava urbanom načinu života. Aktuelni samodoprinos izglasan je pre dve godine – na period od deset godina.
– Nismo pogrešili kada smo odlučili da samodoprinos raspišemo na deset godina. Znajući za ozbiljan pad standarda naših ljudi, to je bio prilično rizičan potez… Već ove godine verujem da ćemo savremenom kanalizacijom otpadnih voda „pokriti” preostalih 30 odsto domaćinstava u selu. Takođe sam optimista i što se tiče izgradnje druge eko-česme, za koju već imamo projektnu dokumentaciju. Razume se, sve će biti urađeno kroz postupak javne nabavke – kaže za naš list Marko Kovačević, predsednik Saveta Mesne zajednice.
Značajan novac ubira se i na osnovu naftne rente. Novac, još od 2008. godine, što se poklapa sa prodajom dela kapitala NIS ruskom partneru, odlazi u gradski budžet, da bi se po pravilu sa zakašnjenjima, vraćao Mesnoj zajednici.
Elemir već 13 i po godina koristi eko-česmu koju je izradila kikindska firma „Enviroteh”- hemičara dr Miroslava Kukočke. Kapacitet joj je 500 litara na sat, a podignuta je uz finansijsku podršku elemirske Fabrike sintetičkog kaučuka.
– Zadovoljni smo radom ove eko-česme, a kome će biti poverena izgradnja druge – odradiće se primenom Zakona o javnim nabavkama – kratko komentariše Marko Kovačević.
Elemir je svega desetak kilometara udaljen od Zrenjanina, sa kojim je povezan takozvanim starim elemirskim putem, a do sela se može doći i skretanjem sa puta Zrenjanin – Kikinda, kod FSK.
Interesovanje Elemiraca za putovanje železnicom nije poraslo ni posle nabavke savremenih ruskih vozova, pre tri godine. Kako objašnjava naš sagovornik, glavni razlog za to je poprilična udaljenost železničke stanice od sela, a i mala brzina voza, zbog lošeg stanja pruge.

  • Rade i u Slovačkoj
    Elemir ima oko četiri hiljade stanovnika. Zaposlenje van zemljoradnje i stočarstva ima njih oko hiljadu. Elemirci rade u Fabrici sintetičkog kaučuka, pogonima NIS-a, „Fulgaru”, „Drekslmajeru”, „Moditalu”, metalskoj industriji i javnim delatnostima.
    Na radu u Slovačkoj trenutno je između 60 i 70 Elemiraca.

M. S-n.