Első ízben nemzetközi jellege is volt a rendezvénynek

Kolbász fesztivál tartottak Erzsébetlakon

Erzsébetlak egy kicsiny település melynek lakossága többnyire magyar, szlovák, bolgár és szerb ajkú. Az elmúlt szombaton e kicsiny bánáti faluba igen sok látogató érkezett, Bácskából, Szerémségből, de még Belgrádból is, hiszen kolbászfesztivált szerveztek a helybeli hagyományápolók egyesülete. Pozsár István, az egyesület elnöke civilben a nagybecskereki városi anyakönyvi hivatal dolgozója, immár ötödik alkalommal egyik főszervezője a fesztiválnak.
-Erzsébetlak valamikor a nád termeléséről volt híres, ma egyre jobban a falusi turizmus teszi ismertté, mondotta az egyesület elnöke.
Sladeček Ján, erzsébetlaki polgár, egy otthon készített kolbászt hozott bemutatni, olyat, ami nem csak e fesztiválon egyedi, hanem szélesebb körben is, tekintettel, hogy halból készült kolbászt hozott magával.
– Hét éve annak, hogy a testvérem beteg lett, betiltották neki a sertés hús fogyasztását, ekkor határoztam el, hogy halból készítek kolbászt, hogy neki is legyen kolbász az asztalán, különösen a húsvéti időszakban-mesélte a különös kolbász eredetének történetét készítője.

foto druga uz tekst 1
Már az ötödik éve annak, hogy évente a böjti napokra mintegy ötven kilogramm halkolbászt készít a hilandari kolostor számára is.
A muzslyai Lénárt házaspár szintén eljött a fesztiválra, mangalicából készült húskészítményeket hoztak magukkal, melyek iránt igen nagy volt az érdeklődés.
Az idén első ízben nemzetközi jelleget is kapott a fesztivál vál, ugyanis a szomszédos Macedóniából is érkeztek versenyzők. Magyarországról itt volt Vonyarcvashegy csapata, akikkel Szedár Üvör török költő és műfordító is eljött, aki több éve ezen a magyarországi településen él. A fesztiválon ebben az évben negyvenöt csapat jelentkezett be, hogy bemutassa az ízletes kolbászok készítésének fortélyait.
A bíráló bizottságnak nem volt könnyű dolga, hogy a sok jó kolbászból, kiválassza a legízletesebb, legszebben kisült valamint legílésesebben tálalt kolbászt.
Döntésük szerint az első helyezést a törökbecsei „Tisza” csapata érdemelte ki. Második helyet pedig a szomszédos stajićevoi „Stajičevske priće”csapata szerezte meg, a harmadik helyet pedig a bácskai „Utrine” törökfalui csapat érdemelte ki.
Mint ahogy tudjuk a disznótor nem múlhat el jó pálinka és bor nélkül, ez a fesztiválon sem volt másképpen. Volt pálinka kóstoló verseny is. 142 pálinkás butykos került a bíráló bizottság elé. A zsűri a legjobbnak tartotta Kovács Nándor helybeli, Barányi József törökfalui (Utriné) és Nedeljo Vasilije batajnicai pálinkáját. A felállított nagy sátorban pedig ez alkalommal Barna István zenekara húzta a talpalá valót.
Kép és szöveg – Précz István