EMIL ŠARVARI, RUKOVODILAC OVDAŠNJE FILIJALE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE

Podrške treba i malim firmama koje dugo rade

Sa ciljem umrežavanja preduzetnika iz lokalne sredine u Zrenjaninu je 2014. godine osnovan ogranak Unije poslodavaca Srbije. Udruženje trenutno broji blizu 200 članova koji zajedno zapošljavaju oko 6.000 radnika.
Na čelu sa Emilom Šarvarijem, vlasnikom fabrike čarapa „Imsaplet–ZR”, članovi zajedno rade na rešavanju problema, razmeni iskustava, tumačenju propisa, a organizuju i edukacije. Nedavno su odlučili da nakon 15 godina opet organizuju „Veče privrednika” koje će krajem meseca okupiti najuspešnije preduzetnike iz ove sredine.
Sa kojim izazovima se suočavaju članovi Unije poslodavaca?
– Važno nam je da privrednici imaju mesto na kojem mogu međusobno da razgovaraju. Poslednji predlog koji smo predali nadležnima jeste u vezi sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata na 15 dana za vreme Dana piva. Zalažemo se za ispravno poslovanje, ali verujemo da treba da postoji drugačija sankcija. Iako je objekat zatvoren, vlasnik ima iste obaveze, a ne ostvaruje nikakav promet što može da zatvori jedan mali posao. To nikome nije u interesu. Generalno imamo problem sa pronalaskom kadrova na različitim nivoima i odlivom radne snage.
Kakvi su efekti krize na poslovanje?
– U proteklom periodu privreda se suočila sa velikim udarima – pandemija, rat u Ukrajini, inflacija. Lane su drastično povećani inputi – troškovi sirovina, prevoza, energenata, a tu su i problemi sa nabavkom. Da nije bilo programa države, došlo bi do domino efekta, jer naš proizvod to ne bi istrpeo. Članovi Unije su stava da smo svi jednako ugroženi. Verujem da će na tržištu opstati samo velike kompanije jer će njihovi jaki sistemi moći da izdrže udare. Zabrinuti smo za male firme, a ne treba zaboraviti da svaka velika korporacija zavisi od malih preduzetnika koji održavaju njihove sisteme.
Kakva je komunikacija sa lokalnom samoupravom? Ukazali ste da stavka za razvoj preduzetništva u budžetu nije otvorena za poslovna udruženja?
– U poslednje vreme saradnja se poboljšala. Primetan je drugačiji pristup, a nadležni sada izlaze sa konkretnim predlozima. U planu je da zajednički do kraja godine otvorimo prodavnicu lokalnih proizvoda. Verujemo da će to pomoći malim domaćinstvima da se prošire tako da mogu da rade sa sistemima kao što su npr. „Gomeks” ili „Persu”. Stavka budžeta namenjena za lokalni ekonomski razvoj još uvek nije dostupna. Reč je o mogućnosti apliciranja za novac, kao što rade druga udruženja. Prema našim podacima, Zrenjanin zauzima poslednje mesto po izdvajanjima za ovu granu. Pančevo, na primer, opredeljuje 10 puta veća sredstva. Grad je prošle godine dao pet miliona za žensko preduzetništvo, tri miliona za mlade preduzetnike, ali to nije dovoljno. Otvaranje novih firmi („start-ap” subjekti) jeste odlično, ali nema garancije da će se vratiti u sistem novac dat za njihovo pokretanje. Predlažemo da se podrže i mala preduzeća koja dugo rade, pogotovo iz proizvodnog sektora.
Postoje razni programi podrške za pokretanje posla za mlade. Šta je neophodno za njihov opstanak?
– Izuzev onih koji su osmislili nešto što ne postoji na tržištu, današnjim „start-ap” firmama ništa ne garantuje da će ući u treću godinu poslovanja. Kada pokreću posao, čekaju ih već razvijene kompanije koje su zauzele poziciju na tržištu. Unija organizuje mentorstvo, što može da pomogne. Nažalost, deca iz škole izlaze bez znanja, bez obzira na to koji je stepen školovanja u pitanju. Savetujem im da se angažuju u privatnim firmama. Tu mogu da ukradu ideju čime bi mogli da se bave.
Šta očekujete od 2023. godine?
– Privrednici su trenutno vrlo ranjivi, zbog čega ne očekujem ništa dobro. Nažalost, politička dešavanja utiču na ekonomiju koja je u službi politike. Neizvesno je i energetsko pitanje. Mislim da niko ne treba da očekuje da će ostvariti veliku zaradu. Svoju firmu za ovu godinu sam koncipirao tako da izdržimo i vidimo šta će biti 2024.
Ponovo se organizuje „Veče privrednika”?
– Poslednjih nekoliko godina bili smo fokusirani na omasovljenje članstva u želji da formiramo jaku zajednicu. Videli smo da volja postoji i da mnogima znači pomoć koju pružamo. Naslanjamo se na događaj Opšteg udruženja preduzetnika koje je ranije godinama organizovalo „Bal preduzetnika”.

J. Šormaz