KAKO TEKU PLANOVI ZA OSNIVANJE ZRENJANINSKE ZANATSKE PIVARE?

Potrebno je još novca, pivopije da se strpe

U februaru se navršavaju četiri godine od kako su predstavnici Grada i firme „Karlsberg” iz Čelareva ušli u zajednički poduhvat formiranja kraft pivare u Zrenjaninu. Do danas je prikupljen deo novca za ovu svrhu, a nadležni ne odustaju od projekta.
Podsetimo, ideja Grada i partnera iz Čelareva bila je da se obnovi pivarska tradicija koja je vekovima bila jedan od simbola gradske industrije. Cela priča je kod građana izazvala nostalgiju najavama da „Karlsberg” vraća čuveno „Zrenjaninsko pivo”. Upravo ovaj naziv stajao je na flašama koje je fabrika iz Čelareva izbacila na tržište marta 2019. godine. Prethodno su sugrađani u anketi na gradskom trgu birali ukus i izgled nalepnice ovog pića. Predviđeno je bilo da se dva dinara od prodaje svake flaše izdvoje za izgradnju kraft (zanatske) pivare, na mestu nekadašnjih pogona Zrenjaninske industrije piva (ZIP), koja bi bila u vlasništvu Grada. Tada je poručeno da će novo postrojenje biti gotovo za par godina, da će imati kapacitet od pet do sedam hektolitara godišnje i da će biti najveća kraft pivara u Srbiji.

O nastavku planova potom se govorilo na simpozijumima koji su pratili manifestaciju „Dani piva”. Prošle godine je rečeno da bi, prema podacima sprovedene ankete, najavljena kraft pivara ipak bila srednje veličine.
Međutim, svetlo lager pivo, po etiketi kopija starog ZIP-ovog, više se ne proizvodi, navode za naš list u „Karlsbergu”.
– Prodaja „Zrenjaninskog piva” prestala je zaključno sa 31. decembrom 2022. godine i prodajom kompletnih zaliha. U skladu sa dugoročnim strateškim planovima „Karlsberg Srbija grupe”, postignut je dogovor sa Gradom u vezi sa obustavljanjem proizvodnje ovog piva. Sve dalje korake u vezi sa realizacijom postignutog dogovora preuzima Grad Zrenjanin – objasnili su iz multinacionalne kompanije sa sedištem u Danskoj.

Nadležni iz Grada su potvrdili ovu informaciju. Objasnili su da je od prodaje „Zrenjaninskog piva” obezbeđeno nešto više od 10 miliona dinara. Navode da je potrebno još novca za ostvarenje planova.
– Usled pandemije korona virusa nažalost nije prikupljeno dovoljno sredstava za izgradnju nove kraft pivare – istakli su iz Gradske uprave.
U januaru ove godine „Karlsberg” je isplatio i poslednju ratu donacije za četvrti kvartal 2022. godine. Nakon toga se planira da Grad dopuni prikupljenu sumu, u skladu sa mogućnostima budžeta, i nabavi opremu zarad proizvodnje zanatskog piva, poručuju iz lokalne samouprave.
– Nastavićemo da tražimo način da realizujemo prvobitnu ideju – ističu nadležni.

A. Ilijev

  • POREĐENJE
    Proizvodnju piva u Zrenjaninu 1745. godine pokrenuo je Sebastijan Krajcajzen, a nastavio i osavremenio veleposednik Lazar Dunđerski, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Poređenja radi, danska pivara koja je punila „Zrenjaninsko pivo” proizvodnjom počela je da se bavi tek vek kasnije. „Karlsberg” je sada treći na svetu po veličini. Od našeg ZIP-a, koji je nastavio rad predratne fabrike, došavši osamdesetih godina do proizvodnje 406.000 hektolitara piva i „tut – guta”, ostali su samo goli zidovi.