EPIDEMIJSKA SITUACIJA U GRADU I SUSEDNIM OPŠTINAMA JE LOŠA

Više od 3.000 aktivnih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u prethodnoj nedelji u Srednjobanatskom okrugu registrovana su 884 novoobolela lica od kovida 19. Na bolničkom lečenju u ustanovama Okruga je 221, a u kućnoj izolaciji je 2.310. Ukupno ima 3.073 aktivna slučaja. Broj obolelih u Zrenjaninu je 2.628 (aktivnih 2.246), u Žitištu 254 (aktivnih 216), Novoj Crnji 164 (aktivnih 110), Novom Bečeju 425 (aktivnih 389), a u Sečnju 129 (aktivnih 112). Izlečeno je 479 pacijenata. Do sada je testirano 8.257 lica.
– Epidemijska situacija u Srednjobanatskom okrugu je vanredna i nepredvidiva, jer je sve veći broj zaraženih osoba na dnevnom nivou, a poseban problem predstavlja oboljevanje zdravstvenih radnika i drugih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Sve lokalne samouprave su proglasile vanrednu situaciju i prate stanje na svojoj teritoriji – rekla je Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga na redovnoj sednici održanoj u utorak, 8. decembra.

UČINKOVIT RAD INSPEKCIJA
Načelnica je saopštila i rezultate rada inspekcijskih službi. Po uputstvu Koordinacione komisije, još 28. oktobra su pojačani ciljani i koordinisani inspekcijski nadzori u objektima i na događajima. Od tada su sprovedena ukupno 1.172 inspekcijska nadzora, od čega su 254 sproveli sanitarna, tržišna, veterinarska, poreska i inspekcija rada, dok su lokalne komunalne inspekcije i komunalna milicija obavile 918 nadzora. Pokrenuto je 25 prekršajnih zahteva i izrečen je jedan prekršajni nalog.
– Nakon uvođenja novih protivepidemijskih mera, od 4. decembra i doslednijom primenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, očekuju se bolji rezultati u suzbijanju širenja epidemije. Naime, izmenama Zakona, osim sanitarne inspekcije, kao povereni posao omogućeno je i komunalnoj inspekciji i komunalnoj miliciji da izdaju prekršajni nalog, podnesu prijavu nadležnom organu i nalože da se isprazni objekat u kome je došlo do kršenja propisanih mera, kao i da zabrane obavljanje delatnosti u takvom objektu, najduže na 72 sata – istakla je Snežana Vučurević i ukazala da će inspekcijski nadzori biti pojačani i u narednom periodu.

PRODUŽAVA SE POSEBAN REŽIM RADA U PRIVREDNOM SUDU
Privredni sud će do 31. decembra imati poseban režim rada sa strankama, pisarnice i prijema pošte. Zakazana ročišta održaće se prema zakazanom rasporedu, uz puno poštovanje propisanih mera. Svi učesnici u postupku su u obavezi da nose maske. Nakon svakog održanog ročišta, sudnice će biti dezinfikovane i provetrene. Prijem sudskih pismena i uverenja obavljaće se putem pošte. Stranke će zahteve za izdavanje uverenja podnositi poštom (na obrazložen zahtev za hitno izdavanje uverenja) i najaviti sudskoj upravi na broj 023/561-929. Obrasci se mogu preuzeti na sajtu Privrednog suda. Stranke mogu dobiti informacije o stanju u predmetima putem gore navedenog broja ili putem imejla uprava@pr.zr.sud.rs. Rad zaposlenih i sudija biće organizovan po posebnom rasporedu, uz mogućnost rada od kuće, navodi se u saopštenju Suda.

I. Isakov