DR ZORICA ĆULIBRK, O AKTUELNOJ SITUACIJI U BANJI „RUSANDA” I LEČENJU OD KOVIDA 19

Spremno i odgovorno smo pristupili novom izazovu

Od 16. novembra Specijalna bolnica za rehabilitaciju banja „Rusanda” u Melencima nalazi se u kovid sistemu. Za potrebe zbrinjavanja pacijenata obolelih od korona virusa, opredelili su i osposobili paviljon VIII, sa ukupnim kapacitetom 60 postelja, u kom se nalaze pacijenti koji su poslati sa infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović” iz Zrenjanina. Ovi pacijenti su pozitivni na Sars Cov 2 virus i imaju simptome zarazne bolesti kovid 19, te su prebačeni na dalje lečenje u ovu ustanovu. S obzirom na to da su kapaciteti zrenjaninske Bolnice u velikoj meri popunjeni, u „Rusandi” su pripremili dodatnih 60 postelja u paviljonu IX, stoga ukupan broj postelja u ovom oformljenom kovid-centru iznosi 120. O daljem radu, predstojećim izazovima i trenutnoj situaciji za naš list je govorila dr Zorica Ćulibrk, v.d. direktora banje „Rusanda”.
Trenutna situacija u kojoj smo se svi našli predstavlja veliki izazov. Kako ste se organizovali i pritekli u pomoć?
– Spremno smo i odgovorno pristupili novom izazovu koji je stavljen pred nas i našu Ustanovu. Zaštitne opreme imamo dovoljno, svi zaposleni pridržavaju se zaštitnih mera i preporuka propisanih od strane kriznog štaba Republike Srbije i stručno-metodoloških uputstava.
Zdravstveni radnici koji su u kovid sistemu i u neposrednom međusobnom kontaktu, sve češće dobijaju simptome korona virusa i nalaze se u kućnoj izolaciji i na lečenju. Takođe predstavlja problem i to što se veliki broj zdravstvenih radnika nalazi na bolovanju zbog drugih osnova koji nisu vezani za kovid 19. Zaposleni koji rade u sistemu, to čine pod otežanim uslovima iz razloga nedostatka zdravstvenih radnika u našoj Ustanovi. Od Opšte bolnice „Đorđe Joanović” iz Zrenjanina dobili smo pomoć u vidu dva lekara za rad i ovom prilikom im se zahvaljujemo na tome. Takođe od Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” očekujemo ispomoć u ljudstvu (doktori i medicinski tehničari).

Kakva je situacija sa turistima i drugim pacijentima koji koriste vaše usluge?
– Kada su u pitanju turisti koji dolaze u našu Ustanovu, od 23. novembra Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” je obustavila prijem novih stacionarnih pacijenata na period od dve nedelje, odnosno do 7. decembra tekuće godine. Dolazak penzionera preko PIO fonda koji su grupno planirali posetu našoj banji za 26. novembar, odložen je za desetak dana, dok se situacija sa kovidom malo ne poboljša, te 7. decembra počinjemo sa njihovim prijemom. Svi naredni dolasci stacionarnih i ambulantnih pacijenata, kao i komercijalnih gostiju, zavisiće od trenutne situacije, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost, kao i naše goste.

Šta kao lekar poručujete zaposlenima, građanima, kolegama…
– Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo. Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, ugrožavanje zdravlja drugih ljudi. S toga vas molimo da poštujete sve propisane mere od strane kriznog štaba Vlade Republike Srbije, da zajedno pomognemo zdravstvenim radnicima koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa i da pobedimo korona virus.

Miroslava Malbaški