ISTRAŽIVALI SMO: KAKO SE U AKTUELNIM USLOVIMA PANDEMIJE LEČE ONKOLOŠKI PACIJENTI

Neophodne terapije i pregledi ne izostaju

U situaciji kada je zdravstveni sistem prenapregnut zbog aktuelne pandemije, pod pritiskom su i onkološki pacijenti, koji terapiju moraju primati i u najtežim okolnostima. Na Onkološkom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice rade dva lekara koji su specijalisti onkologije, dok su četvoro na specijalizaciji. Kako se nose sa svakodnevnim izazovima i da li stižu da zbrinu sve pacijente, za naš list govori dr Ivana Ujfeljan Ristić, načelnica Onkološkog odeljenja.
– Kako se veoma povećao broj pacijenata obolelih od kovida 19, naši specijalizanti i sestre rade na Infektivnom odeljenju u tri smene. Praktično, pored mene, na Odeljenju radi još samo dr Ljiljana Lazarević, onkolog. Međutim, od samog početka pandemije Onkološko odeljenje redovno daje sve potrebne hemioterapije i prima pacijene kod kojih su maligniteti novotkriveni. Nisu zapostavljeni ni bolesnici koji su u progresiji. Jedino se, prema preporukama viših medicinskih institucija, ne rade šestomesečne i godišnje redovne kontrole – objašnjava dr Ivana Ujfeljan Ristić i dodaje da onkološki pacijenti spadaju u grupu osetljivije populacije za kovid infekciju.

PRIDRŽAVAMO SE PROPISANIH MERA
Prema njenim rečima, svi pacijenti koji su bili zakazani u IZIS sistemu ili upisani u toku protekla dva meseca, pojedinačno su kontaktirani telefonski i pitani za razlog zakazivanja. Ukoliko se radilo o bolesnicima koji se prvi put javljaju na pregled ili je trebalo da donesu nalaze gde je evidentirano pogoršanje bolesti, i oni su primljeni.
Dr Ujfeljan Ristić navodi i da broj novoobolelih pacijenata, u toku pandemije nije povećan, već da je uobičajen za ovo doba godine. – I dalje, nažalost, prednjače karcinomi dojke i digestivnog trakta – kaže doktorka.
– Pacijenti koji primaju hemioterapiju na Odeljenju više dana, pre prijema moraju doneti negativan test na korona virus iz Doma zdravlja. To se odnosi i na obolele koji se primaju preko Urgentnog centra kao hitni. Naša sestra svake nedelje Domu zdravlja šalje imena pacijenta koji su u planu za hemioterapiju te nedelje i oni se prema tome pozivaju i rade testove. Osoblje se pridržava svih propisanih epidemijskih mera, što savetujemo i svim građanima, jer štiteći sebe, štitimo i druge. Imamo svu potrebnu zaštitnu opremu, maske i sredstva za dezinfekciju. Svi citostatici koji su propisani dostupni su i ne postoji nestašica, a bolnička apoteka se redovno snabdeva i u ovoj situaciji – rekla je naša sagovornica.

SVAKI DOLAZAK JE RIZIČAN
Na pitanje da li su se pojedini pacijenti zarazili na Odeljenju, načelnica je odgovorila:
– Do ove nedelje nismo imali nijednog pacijenta koji je bio pozitivan na korona virus. Od pre par dana su se pojedini javili da su pozitivni i terapije su im iz tog razloga odložene. Da li su se zarazili primajući terapiju, ne mogu reći, jer su svi koji su bili na terapiji negativni. Izbegavali smo nepotrebna zadržavanja drugih pacijenta i u čekaonici, jer se oni koji donose nalaze i primaju terapiju u Onkološkoj dnevnoj bolnici, ne testiraju. Znamo da postoje različiti oblici bolesti i da je svako drugačije podnosi i ispoljava, te je svaki bespotrebni dolazak rizičan u ovoj situaciji. Nekada i porodica dolazi za prepisivanje terapije bola i ostalu simptomatsku terapiju, iako svi nose zaštitne maske, uvek postoji rizik za infekciju – objašnjava dr Ujfeljan Ristić.

Miroslava Malbaški