EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U VEZI SA OBOLJEVANJEM OD GRIPA STABILNA

Vakcina najbolja prevencija protiv gripa

U Srednjobanatskom okrugu, kao i u celoj zemlji, registrovan je nizak nivo aktivnosti virusa gripa, saopštavaju nadležni iz Zavoda za javno zdravlje, ističući da građani još uvek mogu primiti vakcinu, iako smo već odavno zašli u sezonu trajanja gripa.
Epidemiološka situacija u Srbiji u vezi sa obolevanjem od gripa je stabilna i u skladu sa kretanjem karakterističnim za ovaj period godine, a krajem januara registrovan je nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa, naveo je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”.
Prema njihovim poslednjim podacima, do sada je registrovano ukupno 68.516 ljudi koji imaju oboljenja slična gripu, što je 10 odsto više nego u ovo vreme kao prošle godine. Iz ove ustanove takođe su saopštili da je u drugim evropskim zemljama zabeležena aktivnost virusa na srednjem nivou, ali da se u našoj zemlji ne očekuje slična situacija.
U Srednjobanatskom okrugu je tokom poslednjih nedelja porastao broj obolelih, a najveći broj evidentiran je kod dece školskog uzrasta. Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Zdravko Ždrale naglašava da je vakcina najznačajnija mera prevencije gripa.


– Vakcinacija se preporučuje pre sezone gripa, kada se cepivo i distribuira, jer je neophodno dve-tri nedelje od dobijanja da se stvori zaštita. Vakcinacija se preporučuje osobama koje su u posebnom riziku od dobijanja komplikacija, od kojih je najčešća upala pluća. Naglašavamo ipak da se vakcina može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je on počeo da se širi u okruženju – rekao je dr Ždrale.
Dodaje da pored vakcinacije, postoje i opšte mere prevencije – redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima. Obolelima se preporučuje mirovanje i lekarska kontrola.
Prema podacima Instituta „Dr Milan Jovanović Batut”, po odzivu stanovništva na imunizaciju protiv gripa, ovo je jedna od najuspešnijih sezona u poslednjih deset godina, a tako je i u srednjem Banatu, kaže direktor zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje.
– Od distribuiranih 7.160 doza, vakcinisano je 7.106 osoba. Od toga su 94 odsto osobe sa posebnim rizikom – to su najčešće oboleli sa hroničnim poremećajima plućnog ili kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima i imunokompromitovane osobe. Preostali broj vakcinisanih jesu osobe koje su smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, zatim zdravstveni radnici, čija je vakcinacija od prošle godine obavezna.
Kako izveštavaju nacionalni mediji, od posledica virusa gripa do sada je u Srbiji preminulo šestoro ljudi.

  • NAJVIŠE OBOLELIH TOKOM ZIME
    Grip je zarazna bolest koja se širi sa osobe na osobu uglavnom kašljem, kijanjem i bliskim kontaktom. Najveći broj obolelih se registruje u zimskim mesecima u područijima sa umerenom klimom, kakva vlada i kod nas. Širenju bolesti u zimskim mesecima pogoduje i to što se veliki broj osoba nalazi u kolektivima i/ili zatvorenim prostorima, što omogućava virusu da se lakše prenosi sa osobe na osobu. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut” izjavila je za Tanjug da se sezona gripa nalazi na vrhuncu, tako da se u ovom periodu može očekivati povećanje broja obolelih: – Infekcija virusom gripa često nije tako bezazlena, kao što se misli. Infekcija je povezana sa slabljenjem imuniteta , što može dovesti do različitih komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda.

 

  • OGRANIČENE POSETE
    Zbog toga što je u Vojvodini registrovan rast incidencije oboljenja sličnih gripu, na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” ograničene su posete pacijentima, saopštili su iz ove ustanove. Svaki pacijent može imati dnevno samo jednu osobu u viziti, a posete traju od 14 do 16 časova.

 

M. Maričić