ETNO MANIFESTACIJA NA BALJAŠU: „Banatska priča“, jedanaesti put

Etno festival „Banatska priča“ biće održan u subotu, 27. maja, jednaesti put na platou ispred Doma mesnih zajednica na Baljašu. Svečano otvaranje manifestacije je u podne, a dečji program počinje još u 10 časova. Organizatori su Mesna zajednica „Veljko Vlahović“, Asocijacija za razvoj Bagljaš, Grad Zrenjanin i Kulturni centar „Svetozar Marković“ uz podršku Turističke organizacije Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“. Generalni sponzor je „Gomex“.

Tim povodom je održana konferencija za novinare u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u utorak, 23. maja. Prema rečima sekretarke MZ „Veljko Vlahović“ Marije Janković očekuje više od 100 izlagača starih zanata i rukotvorina. Učestvovaće brojna kulturno umetnička društva, škole, vrtići, klubovi… Biće organizovane i radionice tkanja, pustovanja vune, šivenja krzna…

Već po tradiciji, biće i organizovano i takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša. Prvi put ove godine uprilićeno je i nadmetanje u brzom jedenju štrudle. Kako je rekao predsednik Skupštine Grada Zrenjanina i član Saveta MZ „Veljko Vlahović“ Oliver Mitrović, to je jedna od manifestacija kojom se grad Zrenjanin, s pravom, ponosi. Direktor KC „Svetozar Marković“ Boško Šerbula kaže da su se odazvala brojna kulturno umetnička društva, aoscijacije i klubovi. Kako je infornmisao pomoćnik gradionačelnika Zrenjanina i član Saveta MZ „Sonja Marinković“, Simo Salapura, predviđen je i sportski program.

U 11 sati u čitaonici MZ „Veljko Vlahović“  biće otvorena izložba zbirke slika kolekcionara Stevana Radišića – radovi od sredine 19. i 20. veka poznatih srpskih slikara. Program će potrajati do 19 časova, a biće završen koncertom tamburaša… Brojna iznenađenja očekuju i posetioce, a vrhunac je „štrula u obliku zmije“ koju će Banaćanke mesiti pred sugrađanima, a svi posetioci imaće priliku i da je probaju..

B.J.